Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erfscheiding, gemetseld in Blaricum

Overig

Eemnesserweg 37
1261HH Blaricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Erfscheiding, gemetseld

Inleiding ERFSCHEIDING, gemetseld in 1925 naar het ontwerp van Th. Rueter. De erfscheiding bevindt zich langs de weg, in het verlengde van de oostgevel van het bijgebouw (garage en woning) en in de zuidoosthoek tussen landhuis en bijgebouw. Omschrijving De erfscheiding is in rode steen gemetseld. De toegang tot het terrein bevindt zich aan de zuidwestzijde. Het lage muurtje met ezelsrug en op regelmatige afstand uitgemetselde delen aan de linkerzijde langs de weg sluit aan op een vierkante pilaar. Aan de rechterzijde is een ijzeren spijlenhek op plint gevat tussen twee vierkante pilaren. In gebogen vorm leiden iets hogere muurdelen op uitgemetselde plint en met overkragende ezelsrug naar hoge pilaren waarop een lantaarn is bevestigd. Aan de rechterzijde staat de ijzeren afsluitboom, bevestigd met ijzeren beslag aan een paal. Aan de zuidoostzijde is een ijzeren hek met twee vleugels met spijlen en krulmotieven gevat tussen hoge pilaren. Aan de linker pilaar is een in natuursteen gehouwen vrouwenborstbeeld op hoge sokkel geplaatst, aan de rechter pilaar een mannenborstbeeld op hoge sokkel, als ware het pilasters. Aan de linker pilaar sluit een muur aan met openingen die boogvormig aansluit aan de oostgevel van het bijgebouw, aan de rechter pilaar sluit een hoge muur aan tussen pilaren op regelmatige afstand. In de zuidoosthoek tussen landhuis en bijgebouw keren de motieven terug. Noord-zuid, evenwijdig aan de westgevel van het bijgebouw, loopt een laag muurtje met rechte bovenzijde omhooggaand tegen een pilaar aan. Oost-west, evenwijdig aan de zuidgevel van het landhuis sluit een muurtje met openingen aan aan een pilaar, noord-zuid gericht sluit aan deze pilaar een kort omhoog gaand muurtje aan. Waardering De erfscheiding is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het gaaf bewaard gebleven complex "Eemnesserweg 37", bestaande uit landhuis met bijgebouw, voormalige paardenstal en erfscheiding, in de Gooise landhuisstijl, ontworpen en verbouwd door Th. Rueter, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509307
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erfscheiding, gemetseld in Blaricum

Landhuis, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37'

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding LANDHUIS, behorende tot het complex "Eemnesserweg 37", gebouwd in 1912 en vergroot in 1925 naar het ontwerp van Th. Rueter in de ..

Garage met woning, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37'

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding GARAGE MET WONING, behorende tot het complex "Eemnesserweg 37", gebouwd in 1912 als schuur en vergroot en verbouwd in 1930 tot ga..

Voormalige paardenstal

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding Voormalige PAARDENSTAL, gebouwd in 1925 en vergroot in 1927. Zowel het oorspronkelijke ontwerp als de verbouwing zijn van de hand..

Jagtlust

Eemnesserweg 38
Blaricum
Inleiding VILLA, genaamd "Jagtlust", gebouwd in 1871 in neoclassicistische bouwtrant en in 1924 verbouwd door W. Hamdorff in neobarokke bou..

Witgepleisterd huisje met uitbouw aan de voorzijde

Eemnesserweg 35
Laren
Witgepleisterd huisje met uitbouw aan de voorzijde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Erfscheiding, gemetseld in Blaricum