Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige paardenstal in Blaricum

Boerderij

Eemnesserweg 37
1261HH Blaricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Voormalige paardenstal

Inleiding Voormalige PAARDENSTAL, gebouwd in 1925 en vergroot in 1927. Zowel het oorspronkelijke ontwerp als de verbouwing zijn van de hand van Th. Rueter. De voormalige paardenstal is gesitueerd aan de noordzijde en door middel van muurwerk met poort verbonden met de oostgevel van het landhuis. Omschrijving Voormalige paardenstal op vrijwel rechthoekige plattegrond met verspringingen aan de noordzijde en bestaande uit een bouwlaag onder samengestelde rieten kap, een afgeknot schilddak met rietgedekte lantaarn op de nok aan de oostzijde en een zadeldak aan de westzijde met de noklijn haaks op de weg. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op uitgemetselde plint en houten gepotdekselde delen. In het muurwerk is een getand motief gemetseld. De oostgevel bevat op de begane grond in het midden een tweedelige houten deur, het tien-ruitsbovenlicht bevindt zich in het gepotdekselde gedeelte. Geheel rechts bevindt zich nog een deur met links daarvan een waterbak op gemetselde voet. Op de zolder is een smalle vensterreeks tussen hooideuren geplaatst. De zuidgevel bevat aan de linkerzijde een driedelige roldeur met acht-ruitslichten, verdiept gelegen achter balk op gesneden schoren. De dakrand welft over het acht-ruitsbovenlicht boven een tweedelige houten deur. Het tweedelige vier-ruitsvenster aan de rechterzijde bevindt zich in het gepotdekselde geveldeel waarvoor een waterbak op gemetselde voet is geplaatst. De noordgevel bevat links een gepotdekseld geveldeel, doorlopend in een schutting op bakstenen voet en afgeronde hoek. In het terugliggende geveldeel onder dakoverstek op gesneden schoren, zijn links twee vensters met vier-ruitsdraairamen geplaatst. Een boogvormige dakkapel is in het dakvlak opgenomen. De westgevel bevat in het terugliggende geveldeel aan de linkerzijde een ovalen venster met glas-in-loodraam waarboven het dak welft. De topgevel van het naar voren komende rechter geveldeel bestaat uit gepotdekselde delen en kraagt iets uit op gesneden consoles. Op de begane grond bevindt zich een ovalen venster met glas-in-loodraam. De houten poort heeft een uitsnijding in bloemmotief. Waardering De voormalige paardenstal is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voormalige paardenstal in de Gooise landhuisstijl, ontworpen en verbouwd door Th. Rueter, uit de eerste helft van de 20ste eeuw en als onderdeel van het complex "Eemnesserweg 37". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509306
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige paardenstal in Blaricum

Landhuis, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37'

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding LANDHUIS, behorende tot het complex "Eemnesserweg 37", gebouwd in 1912 en vergroot in 1925 naar het ontwerp van Th. Rueter in de ..

Garage met woning, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37'

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding GARAGE MET WONING, behorende tot het complex "Eemnesserweg 37", gebouwd in 1912 als schuur en vergroot en verbouwd in 1930 tot ga..

Erfscheiding, gemetseld

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding ERFSCHEIDING, gemetseld in 1925 naar het ontwerp van Th. Rueter. De erfscheiding bevindt zich langs de weg, in het verlengde van ..

Jagtlust

Eemnesserweg 38
Blaricum
Inleiding VILLA, genaamd "Jagtlust", gebouwd in 1871 in neoclassicistische bouwtrant en in 1924 verbouwd door W. Hamdorff in neobarokke bou..

Witgepleisterd huisje met uitbouw aan de voorzijde

Eemnesserweg 35
Laren
Witgepleisterd huisje met uitbouw aan de voorzijde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige paardenstal in Blaricum