Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Garage met woning, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37' in Blaricum

Woonhuis

Eemnesserweg 37
1261HH Blaricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Garage met woning, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37'

Inleiding GARAGE MET WONING, behorende tot het complex "Eemnesserweg 37", gebouwd in 1912 als schuur en vergroot en verbouwd in 1930 tot garage met woning. Zowel het oorspronkelijke ontwerp als de verbouwing zijn van de hand van Th. Rueter. Omschrijving Bijgebouw (garage met woning) op rechthoekige plattegrond met een knik achter het garagegedeelte en bestaande uit twee bouwlagen onder rieten schildkap met de noklijn evenwijdig aan de weg, gesitueerd ten zuidoosten van het landhuis en via een gang daarmee verbonden. De kap welft boven de bovendorpels van de vensters en aan de zuidzijde kraagt het ver over, ondersteund door gesneden consoles. De hoog opgaande schoorsteen bevindt zich op de nok. De ramen hebben een roedenverdeling. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op steenshoge uitgemetselde plint ter hoogte van de begane grond en gepotdekselde houten delen ter hoogte van de verdieping. De gevel kraagt ter hoogte van de verdieping iets uit en steunt op gesneden schoren. De gootlijst aan de westzijde steunt op gesneden consoles en schoren. De voorgevel (Z) bevat op de begane grond iets verdiept liggend de zesdelige garagedeur met zes lichten met ijzerwerk en afgesloten door een balk met gesneden lijst. Een lantaarn is in de rechter penant bevestigd. Op de verdieping bevinden zich tien-ruitsdraairamen met tien-ruitszijramen. De linker zijgevel (W) bevat geheel rechts een natuurstenen plaat met gehouwen stuurwiel en twee vissen en "CARPE DIEM". Links daarvan is een dubbel acht-ruitsvenster geplaatst. In de knik bevindt zich een houten lattendeur met glas in uitgesneden bloemmotief en uitbundig ijzeren beslag. In de muur is een lantaarn bevestigd. Rechts van de verbinding met het landhuis bevindt zich een dubbel zes-ruitsvenster met twee-ruitsbovenlichten. De rechter zijgevel (O) bevat op de begane grond in het linker gedeelte drie vierkante klapramen met ijzerwerk, in het rechter gedeelte een negen-ruitsvenster en een dubbel zes-ruitsvenster. Op de verdieping bevinden zich in het linker gedeelte een dubbel acht-ruitsvenster en een zes-ruitsvenster, in het rechter gedeelte een dubbel zes-ruitsvenster met twee-ruitsbovenlichten. De achtergevel (N) bevat op de begane grond een niet originele erker, op de verdieping een dubbel zes-ruitsvenster met twee-ruitsbovenlichten. In het interieur is in het voormalige woongedeelte de originele afwerking nog aanwezig, onder meer de betengeling in de voormalige zitkamer. Waardering De garage met woning is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bijgebouw in de Gooise landhuisstijl, ontworpen en verbouwd door Th. Rueter, uit de eerste helft van de 20ste eeuw en als onderdeel van het complex "Eemnesserweg 37". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509305
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Garage met woning, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37' in Blaricum

Landhuis, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37'

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding LANDHUIS, behorende tot het complex "Eemnesserweg 37", gebouwd in 1912 en vergroot in 1925 naar het ontwerp van Th. Rueter in de ..

Voormalige paardenstal

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding Voormalige PAARDENSTAL, gebouwd in 1925 en vergroot in 1927. Zowel het oorspronkelijke ontwerp als de verbouwing zijn van de hand..

Erfscheiding, gemetseld

Eemnesserweg 37
Blaricum
Inleiding ERFSCHEIDING, gemetseld in 1925 naar het ontwerp van Th. Rueter. De erfscheiding bevindt zich langs de weg, in het verlengde van ..

Jagtlust

Eemnesserweg 38
Blaricum
Inleiding VILLA, genaamd "Jagtlust", gebouwd in 1871 in neoclassicistische bouwtrant en in 1924 verbouwd door W. Hamdorff in neobarokke bou..

Witgepleisterd huisje met uitbouw aan de voorzijde

Eemnesserweg 35
Laren
Witgepleisterd huisje met uitbouw aan de voorzijde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Garage met woning, behorende tot het complex 'Eemnesserweg 37' in Blaricum