Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Garage in Blaricum

Woonhuis

Dokter Catzlaan 2 B
1261CG Blaricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1935
Architect: Th. Rueter


Beschrijving van Garage

Inleiding GARAGE, behorende tot het complex "De Merelhof" en gesitueerd aan de noordwestzijde van het landhuis en gebouwd in 1935 naar het ontwerp van Th. Rueter in de Gooise landhuisstijl. De garage is vrijstaand en iets terugliggend gelegen aan de noordoostzijde van de Dr. Catzlaan te Blaricum. Omschrijving De garage, opgetrokken in rode baksteen en hout op een L-vormige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag onder rieten dak, gedeeltelijk met de noklijn haaks op de weg en evenwijdig aan de weg. De vensters hebben een roedenverdeling. De dubbele houten getoogde garagedeur aan de voorzijde (ZW) is gevat in een decoratief uitgevoerd kozijn. De rechter zijgevel (ZO) bevat in het bakstenen gedeelte een tweedelig venster en een deur. De deur bevindt zich ter hoogte van het haaks geplaatste gedeelte, zodat deze topgevel een uitsparing kent. De zuidoostgevel van het haaks geplaatste gedeelte is uitgevoerd in hout, ter hoogte van de begane grond in gepotdekselde delen, ter hoogte van de zolder in vertikale delen. Op de begane grond bevindt zich een deur, waarvan het venster een roedenverdeling heeft, met zijlicht aan de rechterzijde, en op de zolder een vier-ruitsklapraam. Waardering De garage is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het complex "De Merelhof" en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een garage naar de Gooise traditionele bouwwijze volgens het ontwerp van Th. Rueter uit de eerste helft van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509302
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Garage in Blaricum

De Merelhof

Dokter Catzlaan 2B
Blaricum
Inleiding LANDHUIS, genaamd "De Merelhof", behorende tot het complex "De Merelhof", gebouwd in 1927 naar het ontwerp van Th. Rueter in de G..

The Golden West

Noolseweg 23
Blaricum
Omschrijving Op onregelmatig grondplan gebouwd LANDHUIS, bestaande uit parterre en grotendeels in de welvingen van de kap opgenomen verdiep..

Paardenstal

Noolseweg 23
Blaricum
Omschrijving Kleine PAARDENSTAL, bedoeld voor één paard, gebouwd op vrijwel vierkant grondplan en bedekt door onregelmatig gevormde hoge ..

De Vuurvogel

Bussummerweg 9
Blaricum
Inleiding LANDHUIS met atelier, gebouwd in 1930 naar ontwerp van de Blaricumse architect Theodoor Rueter voor mejuffrouw Gerbig. De express..

Koloniehuis

Noolseweg 53
Blaricum
Inleiding In 1911 naar ontwerp van architect Th. Rueter gebouwd vrijstaand KOLONIEHUIS. Het kleine koloniehuis is oorspronkelijk gebouwd als..

Kaart & Routeplanner

Route naar Garage in Blaricum