Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houtopslagloods in Amerongen

Gebouw

Overstraat 56
3958BV Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1900


Beschrijving van Houtopslagloods

Inleiding Houtopslagloods, gebouwd in 1905 voor houthandel van S. Posthuma IJzn. naar een ontwerp van G.F. Mastenbroek. De houtloodsdiende voor het opslaan en het drogen van hout. Ten behoeve van de luchtcirculatie zijn er openingen gelaten tussen de wanden van de zij- en achtergevel. Het hout werd aan de achterzijde aangevoerd en onder een overkapping uitgeladen. De deuren in de voorgevel dienden voor de afvoer van de verschillende soorten hout. Omschrijving De aan de Overstraat gelegen HOUTOPSLAGLOODS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt drie bouwlagen onder een met kruispannen gedekte kap met de nok haaks op de weg. Het dak is aan de achterzijde afgewolfd en verder doorgetrokken tot de tweede bouwlaag. De loods is opgetrokken uit verticale houten delen, aan de voorgevel met aaneengesloten rabatdelen, aan de zijgevels met smalle openingen tussen de planken. De voorgevel aan de Overstraat heeft vier traveeƫn. De terugliggende houten wanden worden gescheiden door dragende schoorbalken, waartussen de verdiepingen zijn geplaatst. De rechter travee bevat een etalageruit. In de tweede bouwlaag zijn vier paar stolpende deuren gezet. De derde bouwlaag bevat twee paar stolpende deuren met twee enkele deuren ter weerszijden. De topgevel is voorzien van een beplanking van rabatdelen. De rechterzijgevel bestaat uit een aaneengesloten beplanking in de eerste bouwlaag en een beplanking met kieren in de erboven gelegen bouwlagen. De linkerzijgevel heeft een aaneengeloten verticale beplanking. De achtergevel heeft een open karakter. Het afgewolfde deel van het dak overhuift de gevel. Waardering Het pand is van cultuurhistorische waarde als gaaf overblijfsel van industriƫle nijverheid; het is van architectuurhistorisch belang vanwege de gaafheid van het bouwtype en deconstructiewijze en het is van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Overstraat binnen het Beschermd Gezicht van Amerongen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509299
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houtopslagloods in Amerongen

Gepleisterd huis met verdiepingen en pannen schilddak

Overstraat 42
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Gepleisterd huis met verdiepingen en pannen schilddak, eerste helft 19e eeuw. Houten pui uit de bouwtijd.

Boerderij op T-vormige plattegrond

Overstraat 36
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Boerderij op T-vormige plattegrond, midden 19e eeuw. Het gepleisterde woonhuis heeft een lage verdieping en een pannen schilddak.

Maallust

Burg H vd Boschstraat 98
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Ronde conische bakstenen romp van de voormalige korenmolen Maallust, gebouwd in 1862. Door segmentbogen afgesloten deuropening en vensters. ..

Huis zonder verdieping

Donkerstraat 7
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Huis zonder verdieping uit wellicht het tweede kwart van de 19e eeuw. Dak in mansarde-vorm gewijzigd. Deuromlijsting met bovenlicht, venster..

Boerderij, brede topgevel aan de straatzijde, luiken aan de vensters, amerongs type

Burg H vd Boschstraat 92
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Boerderij, brede topgevel aan de straatzijde, luiken aan de vensters, Amerongs type. Hoog pannendak. Begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Houtopslagloods in Amerongen

Foto's (4)