Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tabaksschuur in Amerongen

Gebouw

Kersweg 28
3958BC Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1808


Beschrijving van Tabaksschuur

Inleiding Tabaksschuur, volgens het laagwandige, driebeukige type, behorend bij de boerderij Rodenstein (Kersweg 28). De schuur vormt met de boerderij, de muur aan de Kersweg en de gave omgeving een historische eenheid. In de schuur werden de op de Utrechtse Heuvelrug geteelde tabaksbladeren te drogen gehangen. De tabakscultuur, met bijbehorende droogschuren is kenmerkend voor dit gebied. Een gevelsteen boven het hooiluikgeeft het jaartal 1808 aan alsmede de naam H.V. Steegh, tabaksplanter te Amerongen. De gevel is in 1942 met ongeveer drie meter ingekort ten behoeve van een grotere inrit van de boerderij. Omschrijving De evenwijdig aan de Kersweg gelegen TABAKSSCHUUR met tuinmuur is op een langwerpige rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt éénbouwlaag onder een zadeldak, gedekt met rode Hollandse pannen. De lengte van de schuur bedraagt ongeveer veertig meter (oorspronkelijk ca. 43 meter) bij een breedte van ca. 7 meter. De in 1942 ingekorte en oorspronkelijk in hout uitgevoerde oostelijke topgevel is opgetrokken uit baksteen en bevat in het midden een dubbele houten openslaande deur onder een betonnen latei. Links ernaast bevindt zich een kleine deur onder een latei; op zolderniveau is een zolderluik aangebracht onder een betonnen latei met erboven een gevelsteen met het jaartal 1808 en de naam van de opdrachtgever H.V. Steegh. De gevel is voorzien van muurankers. De rechterzijgevel is van hout en bestaat uit verticale gepotdekselde delen die deels kunnen worden opengeklapt. Aan de noordwestzijde van deze gevel bevindt zich, ter afscheiding van de Kersweg, een bakstenen muur met op regelmatige afstand penanten. De muur is afgedekt met een ezelsrug. De linkerzijgevel is van baksteen en bevat een openslaande deur onder deels opgelicht dak in het midden en een kleinere deur aan de westzijde. De westelijke topgevel is in baksteen opgestrokken en heeft links een getoogde deur en rechts een vensteropening, die met planken is dichtgezet. In de verdieping bevindt zich een venster. De gevel is afgwerkt met een rollaag. Het interieur is grotendeels oorspronkelijk en bevat genummerde gebinten in negen (oorspronkelijk 10) travëen met een onderlinge afstand van vier meter. Ertussen zijn hanken bevestigd waaraan oorspronkelijk de tabaksbladeren te drogen hingen. Waardering De tabaksschuur met tuinmuur is van cultuurhistorische waarde als overblijfsel van de tabakscultuur op de Utrechtse Heuvelrug; het gebouw is voorts van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een laagwandige driebeukige tabaksschuur, een exemplarisch voorbeeld van het Amerongse type. Tevens is het van ensemblewaarde in relatie tot de boerderij `Rodenstein', de achter de muur gelegen tuin en de ligging in de landelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509298
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tabaksschuur in Amerongen

Rodestein

Kersweg 28
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Rodestein. Boerderij met lagere uitbouw, 18e eeuw. Dwarshuis. Op korte zijde topgevel met ronde vensters. Rechte kroonlijst.

Zwart geteerde houten tabaksschuur

Donkerstraat 25
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Zwart geteerde houten tabaksschuur XVIII op rechthoekig grondplan onder hoogopgaand met pannen gedekt zadeldak. Horizontale opklapbare luike..

Eenvoudige boerderij

Donkerstraat 27
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Eenvoudige BOERDERIJ. Langhuis type. Topgevel. (Bescherming betreft slechts het hoofdgebouw (woonhuis met aangebouwde bedrijfsbebouwing).

Den Rooden Leeuw

Drostestraat 35
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Herberg. Twee verdiepingen, later waarschijnlijk verhoogd. Aan de achterzijde boerderij, 1794.

Schuur De Kromme Hoek

Drostestraat 35
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Bakstenen schuur met pannen zadeldak tussen puntgevels, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tabaksschuur in Amerongen

Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven