Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mausoleum van de familie Bentinck van Amerongen in Amerongen

Graf Begraafplaats

op begraafplaats (bij)
3958ZT Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Mausoleum van de familie Bentinck van Amerongen

Omschrijving Het MAUSOLEUM van de familie Bentinck van Amerongen, graaf van Aldenburg, werd in 1927 opgetrokken in neoclassicistische stijl in de vorm van een tempel. Het is gelegen aan de oost-zijde van de begraafplaats, in de uitbreiding van 1925, op het einde van de west-oostas. De tempel telt één bouwlaag onder een flauw hellend zinken zadeldak met de nok evenwijdig aan de Rijksstraatweg. Het is opgetrokken uit baksteen met hardstenen hoeklisenen. De voorgevel of westgevel bevat de entree bestaande uit een stolpende bronzen paneeldeur met geprofileerde architraaf. Ervoor dragen, boven drie treden, vier Ionische zuilen het hoofdgestel met fronton en een timpaan bestaande uit natuurstenen blokken. Ervoor ligt een voorhof omgeven door een gietijzeren hekwerk met geometrisch patroon tussen bakstenen pijlers met hardstenen afdekplaten. In het hekwerk zijn rozetten aangebracht. De rechter en linker zijgevel bevatten elk gekoppelde vensters. De achtergevel is blind. Rond de tempel staat een beplanting bestaande uit coniferen,taxus en een den. Waardering Het mausoleum is van cultuurhistorische waarde vanwege de funeraire geschiedenis en de band van de familie Bentinck met de gemeente Amerongen. Voorts is het van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bouwtype. Tenslotte is het object van ensemblewaarde vanwege de ligging op de algemene begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509297
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mausoleum van de familie Bentinck van Amerongen in Amerongen

Algemene begraafplaats

t/o Amerongse berg
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
De AANLEG van de evenwijdig aan de Rijksstraatweg en even hoog als de weg gelegen begraafplaats bestaat uit een rechthoekig perceel dat aan ..

Baarhuisje

op begraafplaats (bij)
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het aan de zuidzijde van de begraafplaats gelegen BAARHUISJE annex dienstgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegron..

Grafmonument van de familie Van Reede Ginckel

op begraafplaats (bij)
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het neoclassicistische GRAFMONUMENT van de familie Van Reede Ginckel is gelegen aan westzijde van het noord-zuid lopende hoof..

Boerderij met dwars woonhuis en loodrecht daarachter gebouwde stal, blijkens jaartalsteentje in het woonhuis

Rijksstraatweg 4
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Boerderij met dwars woonhuis en loodrecht daarachter gebouwde stal, blijkens jaartalsteentje in het woonhuis uit 1843. Dit laatste heeft een..

Het Witte Huis

Burg H vd Boschstraat 2
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Gepleisterd huis, uit het tweede kwart van de 19e eeuw, met verdieping en mansarde-vormig schilddak, waarin twee dakkapellen. Omlopende hout..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mausoleum van de familie Bentinck van Amerongen in Amerongen

Foto's (1)