Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Amerongen

Graf Begraafplaats

op begraafplaats (bij)
3958ZT Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1890


Beschrijving van Baarhuisje

Omschrijving Het aan de zuidzijde van de begraafplaats gelegen BAARHUISJE annex dienstgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met uitzwenkende dakschilden. Het object staat met de nok evenwijdig aan de weg. De gevels zijn voorzien van sierankers en afgezet met witgepleisterde lisenen. De noordgevel bevat twee stolpende deuren met hanekam strekken in het metselwerk. De oost- en westgevel bevatten elk een gietijzeren rondboogvenster. De zuidgevel is blind op tweegietijzeren ontluchtingsroosters na. Waardering Het baarhuisje is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de funeraire cultuur, het is van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van het bouwtype, voorts is het van ensemblewaarde als onderdeel van de begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509295
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Amerongen

Grafmonument van de familie Van Reede Ginckel

op begraafplaats (bij)
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het neoclassicistische GRAFMONUMENT van de familie Van Reede Ginckel is gelegen aan westzijde van het noord-zuid lopende hoof..

Algemene begraafplaats

t/o Amerongse berg
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
De AANLEG van de evenwijdig aan de Rijksstraatweg en even hoog als de weg gelegen begraafplaats bestaat uit een rechthoekig perceel dat aan ..

Mausoleum van de familie Bentinck van Amerongen

op begraafplaats (bij)
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het MAUSOLEUM van de familie Bentinck van Amerongen, graaf van Aldenburg, werd in 1927 opgetrokken in neoclassicistische stij..

Boerderij met dwars woonhuis en loodrecht daarachter gebouwde stal, blijkens jaartalsteentje in het woonhuis

Rijksstraatweg 4
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Boerderij met dwars woonhuis en loodrecht daarachter gebouwde stal, blijkens jaartalsteentje in het woonhuis uit 1843. Dit laatste heeft een..

Het Witte Huis

Burg H vd Boschstraat 2
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Gepleisterd huis, uit het tweede kwart van de 19e eeuw, met verdieping en mansarde-vormig schilddak, waarin twee dakkapellen. Omlopende hout..

Kaart & Routeplanner

Route naar Baarhuisje in Amerongen

Foto's (1)