Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in streekeigen trant in Schijndel

Boerderij

Houterdsedijk 31
5482ZX Schijndel
Noord Brabant

Bouwjaar: eind 18e of begin 19e eeuw


Beschrijving van Schuur in streekeigen trant

Inleiding De SCHUUR, een schop, is aan het eind van de achttiende of begin negentiende eeuw gebouwd in streekeigen bouwtrant. De schuur staat in een hoek van negentig graden naast de voorgevel van de boerderij. Omschrijving Het eenlaagse lage gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen. Het schilddak met zwarte oudhollandse dakpannen is zeer laag aangezet en rust op een houten kap. Het schuurtje is aan de voorzijde geheel open. Waardering De SCHUUR/SCHOP uit het einde van de 18de danwel het begin van de 19de eeuw heeft betekenis voor de geschiedenis van de streekeigen bouwkunst omdat oude materialen en constructies in betekenisvol verband behouden zijn gebleven en omdat het historische verband met het grondgebruik tot uitdrukking komt. Naast dit bouw- en architectuurhistorisch belang vertegenwoordigt het object een algemeen belang als betekenisdrager voor het leven en werken binnen een agrarisch-historische context en bezit het cultuurhistorisch aspecten die, zowel afzonderlijk maar ook in samenhang met de eveneens beschermde, nabij gesitueerde voormalige kortgevelboerderij uit de 18de eeuw, opmerkelijke historische belevingswaarden vertegenwoordigen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509292
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in streekeigen trant in Schijndel

Kortgevelboerderij in streekeigen trant

Houterdsedijk 31
Schijndel
Inleiding De KORTGEVELBOERDERIJ, met waarschijnlijk een kern uit 1693, is in de achttiende eeuw gebouwd in streekeigen bouwtrant. Tot 1968..

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in streekeigen trant in Schijndel