Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Schijndel

Woonhuis

Pompstraat 17
5481BL Schijndel
Noord Brabant


Beschrijving van Koetshuis

Inleiding Het KOETSHUIS is gebouwd in 1769. Mogelijk diende het in streekeigen bouwtrant opgetrokken pand ook als woning. Het is van 1932 tot en met 1982 in gebruik geweest bij de kunstenaar Jan Heesters als werkruimte. Omschrijving Het vrijstaande eenlaagse rechthoekige koetshuis is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte en gekrulde muurankers. Het heeft een zadeldak met zwarte oudhollandse pannen. De nokas van het pand staat loodrecht op de straat. Het pand is door middel van een bakstenen muur met ezelsrug verbonden aan het herenhuis. Deze muur wordt onderbroken door een poort. In de korte gevel aan de straatzijde bevindt zich een kruisvenster met luiken. In de tuitgevel bij de nok het jaartal 1769. De vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels. In de lange zijgevel rechts een half kruiskozijn met luik en een nieuw opgemetselde hoge schoorsteen. In de rechterzijgevel is er een getoogde dubbele poort en rechts een paneeldeur. De korte achtergevel bevat een raam op de begane grond en één op de etage. Alle kozijnen zijn vernieuwd. Inwendig is het pand in twee vertrekken verdeeld. Het deel aan de straatzijde was in gebruik als etsruimte van kunstenaar Jan Heesters. De ijzeren etspers herinnert hier aan. Waardering Het KOETSHUIS uit 1769 beschikt over ouderdomswaarde en fungeert op basis van de oorspronkelijke hoofdvorm, de oude constructiewijze in streekeigen bouwtrant en het materiaalgebruik als karakteristiek voorbeeld van een historische stallingsruimte met betekenis voor de geschiedenis van het wonen en de bouwkunst waar, in nationaal opzicht, monumentenbelang aan wordt toegekend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509290
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Schijndel

Herenhuis met wagenmakerij gebouwd met neoclassicistische elementen

Pompstraat 17
Schijndel
Inleiding Het HERENHUIS met WAGENMAKERIJ is in 1775 gebouwd met Neoclassicistische elementen. Tussen 1935-1955 werden de zijgevels en de a..

Sint-Servatiuskerk

Markt 17
Schijndel
R.K.KERK van St. Servatius. Kerkgebouw, bestaande uit een in 1525 voltooide gotische toren en een in 1839-1840 in Waterstaatsstijl (barok k..

Nabij de Hoofdstraat gelegen fundatiewoningen

Kluisstraat 2
Schijndel
Nabij de Hoofdstraat gelegen laat 18e eeuwse Fundatiewoningen (twee aaneengebouwde woningen van een bouwlaag tussen topgevels onder een dwar..

Huis onder dwars schilddak, met geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen met boogvormige bovenlichten en waaierzwikken

Hoofdstraat 146
Schijndel
Huis onder dwars schilddak, met geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen met boogvormige bovenlichten en waaierzwikken. Eerste helft ..

Kloosterkapel

Pastoor van Erpstraat 1
Schijndel
Inleiding. De KLOOSTERKAPEL met voorafgaande kloosterruimten ligt met de nokrichting van het dak evenwijdig aan de Kloosterstraat. Drie ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Schijndel

Foto's (1)