Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij onder wolfsdak in Sint Hubert

Boerderij

Voortsestraat 9
5454GR Sint Hubert (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Boerderij onder wolfsdak

Inleiding: BOERDERIJ uit ca. 1900. De boerderij ligt op de kop vaneen diep rechthoekig perceel. De boerderij zelf heeft een rechthoekige plattegrond waarvande voorgevel op het zuidoosten, loodrecht op de straat staatmet de nokrichting parallel aan de straat. Op het erf staat een schuur onder zadeldak met wolfseinden,deze behoort echter niet tot de bescherming. omschrijving: Boerderij onder wolfsdak, gedeeltelijk gedekt met riet en oud-Hollandse pannen. De voorgevel is drie travee%n breed met devoordeur in het midden. De getoogde muuropeningen zijnvoorzien van zesruits schuifvensters met luiken. Boven deopgeklampte voordeur van kraaldelen met spiegelklampen in hetbovenlicht een gietijzeren levensboom. Onder het rietenwolfseind in de gevel een klein zoldervenster met kruisroede. In de lage straatgevel een bolkozijn met roedenvensters enluiken en een gietijzeren stalraam met spinnenkop. Aan deachterzijde van de boerderij is de staldeur vervangen door eenpui. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseldin kruisverband, voorzien van een cementen plint. waardering: De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische ontwikkeling van de kleinschalige landbouw voorafgaande aan de grootschalige Peelontginningen, tevens is het een goed voorbeeld van het type van de kortgevelboerderij. Het is als zodanig zeer zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509284
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij onder wolfsdak in Sint Hubert

R.K.Kerk van de H.H.Hubertus en Barbara

Kerkpad 16
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
R.K.Kerk van de H.H.Hubertus en Barbara. Ten dele nog 15e eeuws gotische kerk, waaraan in 1924 een nieuw transept en koor toegevoegd zijn. 1..

Krukhuisboerderij

Kromme Bergweg 30
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Omschrijving onderdeel 1: krukhuisboerderij Inleiding Voormalige KRUKHUISBOERDERIJ, in oorsprong daterend uit 1681 en opgetrokken in Amba..

Vrijstaande schuur

Kromme Bergweg 30
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Omschrijving onderdeel 2: vrijstaande schuur Inleiding Vrijstaande SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIII en opgetrokken in Ambachteli..

De Heimolen

Wanroijseweg 99
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
"De Heize Molen". Ronde stenen beltkorenmolen uit 1878.

boerderij

Millseweg 2
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding HERENBOERDERIJ, gebouwd in 1860 in Ambachtelijk-traditionele stijl met elementen van het Eclecticisme. In de tuin enige oudere bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij onder wolfsdak in Sint Hubert