Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Mill in Mill

Gebouw

Spoorstraat 41
5451GA Mill (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Station Mill

Inleiding: SPOORWEGSTATION uit 1872 van Mill. Het station is gebouwd door de Noord-Brabantsch-DuitscheSpoorweg-Maatschappij (NBDS). In de gemeenten Haps, Oeffelt enSchijndel werden in die tijd, dezelfde stations gebouwd. In 1919 neemt het staatsspoor de lijn over. In 1922 gaat de NBDS failliet. Het spoorwegstation lag in het traject Wesel(West-Duitsland)-Vlissingen. Alle koninklijke treinen en overigens alle internationale treinen stopten in Mill. Het reizigersverkeer stopte in 1950. Het goederen vervoer tot 1972. Het tracé, dat nog duidelijk herkenbaar is in de structuur van Mill, loopt dwars door de kern. De spoorlijn zelf is verwijderd. Het station wordt nu gebruikt als jongerencentrum"de Wissel". Omschrijving: Het eenlaagse station heeft een T-vormige plattegrond. Zadeldaken met overstek, houten windveren en topgevelbekleding ondersteund door gebogen en geprofileerde korbeelhouten. Opgaand werk bestaat uit gepleisterde baksteen met horizontale banden en stuclijsten bij de vensters. De getoogde muuropeningen voorzien van achtruits vensters en deuren. In de noord-oostkant van de voorgevel drie smeedijzeren ringen voor het vastzetten van paarden. Interieur is geheel gewijzigd. Waardering: Het spoorwegstation is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als het laatste gaaf bewaarde stationsgebouw aan de voormalige spoorlijn Wesel-Vlissingen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het spoorwegstation aan deze lijn. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de spoorlijn welke als tracé, in het landschap nog steeds herkenbaar is en ontleent een meerwaarde aan de oorlogshandelingen rondom deze spoorlijn in mei 1940. Het exterieur is in hoge mate gaaf bewaard gebleven en het bouwtype is zeldzaam. Literatuur:Romers, H., De Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938,Zutphen 1981. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509283
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Station Mill in Mill

Stenen schuur onder hoog, met riet gedekt schilddak

Domeinenstraat 20
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Bij dit pand, dat op zichzelf niet beschermd wordt, een stenen schuur onder hoog, met riet gedekt schilddak, 18e eeuw. In een der lange zijg..

Molenaarshuis

Schoolstraat 46
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding: MOLENAARSHUIS uit het vierde kwart van de 19e eeuw. De bijbehorende molen, die aan de Wanrooijseweg stond, is in 1950 afgebroken..

Voormalige boerderij op T-vormige plattegrond

Schoolstraat 24
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Voormalige BOERDERIJ op T-vormige plattegrond uit 1878. Naast een boerenbedrijf waren hier vroeger een smederij en café gehuisv..

Peel-Raamstelling: kazemat 537

Langenboomseweg 3
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding. Te Mill staat ten zuidwesten van de kruising van de Langenboomseweg met het Defensiekanaal de KAZEMAT B (90a) 537, daterende uit..

St. Willibrordus

Kerkstraat 2
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
St.Willibrordus, 1877-1878, C.van Dijk. Neogotische pseudobasiliek met gelede pijlers en eenbeukig koor, geinspireerd op laat-gotische pseud..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)