Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige boerderij op T-vormige plattegrond in Mill

Boerderij

Schoolstraat 24
5451AT Mill (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Voormalige boerderij op T-vormige plattegrond

Inleiding Voormalige BOERDERIJ op T-vormige plattegrond uit 1878. Naast een boerenbedrijf waren hier vroeger een smederij en café gehuisvest, nu twee woningen. De voor- of oostgevel van de boerderij ligt aan de Schoolstraat, de noordgevel aan de burgemeester Verstraatenlaan. De boerderij bestaat uit een voor- en een achterhuis. In het voorhuis, dat met de lange gevel aan de straat staat, wordt gewoond. In het noordelijk gedeelte ervan bevond zich de gelagkamer van het café en een gedeelte van het bedrijf. De stal en schuur liggen in het achterhuis. Dit staat met zijn nok loodrecht op de straat. Jaartalsteen met inscriptie: MHVH 15.7.1878. Omschrijving Het voorhuis van de voormalige boerderij ligt onder een wolfdak gedekt met oud-Hollandse pannen. De voorgevel is symmetrisch, ze is vijf traveeën breed. De getoogde muuropeningen zijn voorzien van zesruits schuifvensters. In de noordwesthoek van het voorhuis bevinden zich twee dichtgemetselde korfbogige stal- en/of deeldeuren. Het achterhuis heeft eveneens een wolfdak gedekt met oud-Hollandse pannen. Zowel in de noord- als in de zuidmuur bevinden zich korfbogige deeldeuren. Gietijzeren stalramen met spinkop. In het achterhuis een eiken gebint. Het opgaande werk van de boerderij bestaat uit handvorm baksteen gemetseld in kruisverband met een gebouchardeerde cementen plint. Onder de dakrand is de tandlijst uitgevoerd in polychroom siermetselwerk. Het voorhuis heeft in het noordwestelijk deel een kelder met stenen gewelf; de kelder is in 2001 afgesloten en niet meer toegankelijk. In de keuken een schouwboezem en een voormalige bedstede, de bedstede bevat glazen bovenkastjes met een drielicht en roedenverdeling met driepasboog. Waardering De voormalige boerderij uit 1878 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de laat negentiende-eeuwse typologische ontwikkeling van het Brabantse boerderijtype binnen de geschiedenis van de Peel. Het object heeft architectuurhistorische waarde wegens de eenvoudige maar harmonische detaillering in traditionele trant, alsook wegens de behouden gebleven inwendige structuur en het levert aan de beleving van het historische dorpsbeeld een substantieel aspect wegens de gaaf behouden gebleven verschijningsvorm, hetgeen zeldzaamheidswaarde impliceert. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509281
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige boerderij op T-vormige plattegrond in Mill

St. Willibrordus

Kerkstraat 2
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
St.Willibrordus, 1877-1878, C.van Dijk. Neogotische pseudobasiliek met gelede pijlers en eenbeukig koor, geinspireerd op laat-gotische pseud..

Molenaarshuis

Schoolstraat 46
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding: MOLENAARSHUIS uit het vierde kwart van de 19e eeuw. De bijbehorende molen, die aan de Wanrooijseweg stond, is in 1950 afgebroken..

Kasteel Aldendriel

Kasteelsestraat 2
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Kasteel Aldendriel. Gedeeltelijk omgracht huis uit de eerste helft van de 17e eeuw, gewijzigd in 1763. Kern van het hoofdgebouw is een ouder..

Boerderij met schuur en stalruimten, behoort hebbend tot het kasteel Aldendriel. Rijk met pilasters geornamenteerde en van vele inrijpoorten voorziene ..

Kasteelsestraat 2
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Boerderij met schuur en stalruimten 17e eeuws, behoort hebbend tot het kasteel Aldendriel. Rijk met pilasters geornamenteerde en van vele in..

Station Mill

Spoorstraat 41
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding: SPOORWEGSTATION uit 1872 van Mill. Het station is gebouwd door de Noord-Brabantsch-DuitscheSpoorweg-Maatschappij (NBDS). In de g..

Kaart & Routeplanner