Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Russendaal in Langenboom

Woonhuis

Russendaalweg 20
5453SW Langenboom (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1864


Beschrijving van Russendaal

Inleiding LANDHUIS "Russendaal" in Eclectische stijl uit 1864,vermoedelijk ontwerp van architect pater A. Slootmakers S.J. Het huis is gebouwd als buitenhuis of campagne van de Jezuïeten van het seminarie Mariëndaal te Grave. Het huis ligt midden op een trapeziumvormig parkachtig landgoed met vele oudere bomen waaronder eiken en beuken. Aan de noordkant grenst de gemeente Grave. Het landgoed wordt van noord naar zuid doorsneden door de Russendaalweg, westelijk hiervan ligt op een eiland het landhuis met oostelijk een overtuin met vijver, kas en kapelnisje. De voorgevel van het huis ligt naar het oostengekeerd richting overtuin. Omschrijving: Tweelaags symmetrisch huis met halfverdieping (mezzanino)onder schilddak gedekt met natuursteen leien. De architectuur vertoont de klassieke kolossale orde. Voorgevel van vijf traveeën breed met zijrisalieten,waartussen een waranda op de begane grond met erboven een balkon gedragen door twee vierkante gietijzeren zuiltjes. Het huis heeft een lage onder- en een hoge bovenverdieping. De getoogde muuropeningen op de begane grond hebben zes- en op de verdieping achtruits vensters. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met hoekpilasters, cementen plint, kroonlijst, fries met consoles waarin sleufvormige mezzaninovensters met afgeronde hoeken. De consoles zijn voorzien van stervormige sculptuur met in de voorgevel twee mensenkopjes. Op het dak een zeshoekig klokketorentje bekroond door helmdaken smeedijzeren kruis. De hoofdingang met stucomlijsting aan de zuidkant van het huisis eenvoudig van opzet. Aan de westkant een serre onder platdak uit ca. 1970. De serre behoort niet tot het rijksmonument. De indeling van het huis is authentiek. In hal een monumentale slingertrap met schalmgat en in de gang een diensttrap met bordessen. Het interieur is in 1990 vernieuwd. Waardering Het landhuis Russendaal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenhuis van een kloosterorde dat als annex functioneerde van het seminarie te Grave, het heeft typologische waarde vanwege de toepassing van de landhuisvorm voor een kloostergebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige Eclecticistische achitectuur waarbinnen verwijzingen naar een religieuze functie vrijwel geheel ontbreken en heeft vanwege de plaats in het kleine oeuvre van de pater-architect Slootmakers. Het is gaaf bewaard gebleven en is uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509280
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Russendaal in Langenboom

Russendaal: historische tuinaanleg

Russendaalweg 20
Langenboom (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding De tuin van de historische buitenplaats Russendaal is ontwikkeld sedert ca. 1805, het jaar van de aankoop van de plaats door de ..

Russendaal: mariakapel

Russendaalweg 20
Langenboom (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Als enige verwijzing naar de religieuze functie van Russendaal is waarschijnlijk kort na 1945 een Mariakapel opgericht. De kapel..

Langgevelboerderij in traditionalistische stijl

Dorpsstraat 71
Langenboom (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding: LANGGEVELBOERDERIJ in Traditionalistische stijl uit ca. 1940. In het kader van de wederopbouwwet uit de Tweede Wereldoorloggebo..

De Meysche Voort

Meisevoort 16
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Boerderij "De Meysche Voort". In oorsprong vermoedelijk 18e eeuwse boerderij van het middenlangsdeeltype met dwars geplaatst voorhuis; voorh..

Raadhuis; tegenwoordig woonhuis

St. Machutusweg 7
Escharen (Gemeente Grave)
Sint Machutusweg 7-9 Grave Inleiding Het voormalige RAADHUIS van Escharen dateert uit 1876 en is een sober blokvormig gebouw met tegen de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)