Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in traditionalistische stijl in Langenboom

Boerderij

Dorpsstraat 71
5453JT Langenboom (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Langgevelboerderij in traditionalistische stijl

Inleiding: LANGGEVELBOERDERIJ in Traditionalistische stijl uit ca. 1940. In het kader van de wederopbouwwet uit de Tweede Wereldoorloggebouwd met veestal voor koeien en varkens. De boerderij ligt op een trapeziumvormig perceel grond, met de voor- of noordgevel parallel aan de Dorpsstraat op de hoek met de Lindenstraat. Rond 1980 is aan de achterkant van de boerderij de varkensstal omgebouwd tot zelfstandige woonruimte voor de inwonende ouders van de boer. Op het erf twee bijgebouwen een onder zadel- en de ander ondereen wolfsdak, deze behoren echter niet tot de bescherming. Omschrijving: De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond met een inspringing in de lange voor- en achtergevel ter plaatse van de overgang van het bedrijf-naar woongedeelte. Op de boerderij een wolfsdak met een versprongen dakvoet gedeeltelijk gedekt met riet en opnieuw verbeterde Hollandse pannnen. Zes- en vierruits schuifvensters met luiken in het woongedeelte en stalramen in het bedrijfsgedeelte. Voordeur met getoogd bovenlicht en geometrische roedenverdeling. Opgaand werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteens verband. Indeling van het woonhuis is vrijwel ongewijzigd. Waardering: De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als specimen van de venieuwing van de boerderijbouw onder gelijktijdige toepassing van aan de traditie ontleende vormen en als herinnering aan de oorlogshandelingen rond Mill en de daaropvolgende wederopbouw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als een zeer goed voorbeeld van de stijl van de wederopbouwboerderijen. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509277
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in traditionalistische stijl in Langenboom

Parochie van de Heilige Familie

Dominicanenstraat 73
Langenboom (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding. R.K. KERK in Traditionalistische stijl uit 1926, toegewijd aande H. Familie. Ontwerp van architect Ed. Cuypers metDudokachtige m..

Russendaal

Russendaalweg 20
Langenboom (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding LANDHUIS "Russendaal" in Eclectische stijl uit 1864,vermoedelijk ontwerp van architect pater A. Slootmakers S.J. Het huis is gebo..

Russendaal: historische tuinaanleg

Russendaalweg 20
Langenboom (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding De tuin van de historische buitenplaats Russendaal is ontwikkeld sedert ca. 1805, het jaar van de aankoop van de plaats door de ..

Russendaal: mariakapel

Russendaalweg 20
Langenboom (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Als enige verwijzing naar de religieuze functie van Russendaal is waarschijnlijk kort na 1945 een Mariakapel opgericht. De kapel..

Coppensmolen

Kerkstraat 122
Zeeland (Gemeente Landerd)
Molen. Ronde stenen beltkorenmolen uit 1881.

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in traditionalistische stijl in Langenboom

Foto's (1)