Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Douanaekantoor in Sluis

Gebouw

Kaai 32
4524CK Sluis
Zeeland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Douanaekantoor

Inleiding Douanekantoor, gebouwd rond 1900 in overgangsarchitectuur en gelegen aan de kop van het Kanaal van Brugge naar Sluis. Omschrijving Douanekantoor op rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan de achterzijde, opgetrokken in rode baksteen en ,,n bouwlaag en een kap hoog. Banden in metselwerk zijn geaccentueerd door rood geverfde voegen. De voorgevel aan de Kaai bevat geheel links en geheel rechts een sobere houten deur met bovenlicht met roedeverdeling en daartussenin drie stel houten vensters met roedeverdeling in de bovenramen en in het middelste raam twee middenstijlen. Het overkragende dak met mastgoot wordt ondersteund door een houten schoorconstructie. De westelijke kopgevel is voorzien van enkele kleine ramen met roedeverdeling en een overkragend dak met mastgoot, ondersteund door een houten schoorconstructie. De achtergevel bevat uitbouwen onder een aankapping, voorzien van bakgoten op de muur, deur met bovenlicht en diverse houten vensters. De oostelijke gevel is een puntgevel. Het zadeldak heeft aan de westzijde een schild en is deels gedekt met rode leipannen en deels met grijs-zwarte tuile du nord. Op de nok een bakstenen schoorsteen met siermetselwerk en twee kleine zadeldak-afsluitingen. Waardering Douanekantoor van typologische waarde van waarde vanwege zeldzaamheid en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509261
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Douanaekantoor in Sluis

Stenen kade

Stenen kade
Sluis
Stenen kade, vernieuwd blijkens memoriesteen in 1858 naar ontwerp van de Rijkswaterstaat.

Vijf grenspalen

Ongd. aan Kaai
Sluis
Een 17de eeuwse hardstenen jurisdictiepaal, voorzien van de inscripties 'T VRIJE en SLUYS, alsmede vier laat 18de eeuwse hardstenen zgn. Oos..

Pomp

Pomp op Markt
Sluis
Midden XIX, gietijzeren pomp, bestaande uit een octogene kolom met verdiepte velden, waarop een bekroning in bladmotief en een beƫindiging ..

Belfort

Groote Markt 1
Sluis
Raadhuis. Waarschijnlijk gebouwd tussen 1390 en 1393; na zware beschadiging in 1944 herbouwd. Rechthoekig gebouw met ingebouwde toren die ee..

Hoekpand waarin een open galerij van vijf arcaden

Groote Markt 15
Sluis
Hoekpand waarin een open galerij van 5 arcaden aan de Marktzijde van oud metselwerk. Geprofileerde impostlijsten en sluitstenen van hardstee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)