Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarsdeelschuur in Nieuwvliet

Boerderij

Sint Jansdijk 7
4504PB Nieuwvliet (gemeente Sluis)
Zeeland

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Dwarsdeelschuur

Inleiding Dwarsdeelschuur, vrijwel geheel opgetrokken uit gepotdekselde houten delen op bakstenen plint. Vermoedelijk is de schuur aan het eind van de negentiende eeuw hier naar toe overgeplaatst van een nabijgelegen boerderij. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond. De hoofdbouw is één bouwlaag hoog met een wolfdak en aan de noordwestelijke kopgevel bevindt zich onder het wolfeind een aankapping van een lagere aanbouw. De gevel evenwijdig aan de Sint Jansdijk (langsgevel) bevat onder meer in het midden van de hoofdbouw een houten mendeurstel onder opgeheven dakje. Aan het andere uiteinde van de gevel de aanbouw. De zuidoostelijke kopgevel is een geheel houten gevel. De langsgevel aan de voormalige mestvaalt bevat in het midden een mendeurstel, enkele gedeelde houten deuren en kleine ventilatieraampjes. Voorts een aanbouwtje (veulenhok) met lessenaarsdakje en gedeelde houten deur. Tegen de noordwestelijke kopgevel de reeds genoemde aanbouw met onder meer twee houten latten wagendeuren en een lessenaarsdak met zijdakvlakken. Het wolfdak is gedekt met golfplaat (niet origineel) en het lessenaarsdakje met rode holle pannen. In het interieur zijn onder meer de paardenstal, de koeienstal en het veulenhok aanwezig. Waardering Dwarsdeelschuur van cultuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid en als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509227
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarsdeelschuur in Nieuwvliet

Woonhuis, gebouwd in streek-eigen bouwtrant

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Omschrijving Woonhuis, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Het woonhuis is één bouwlaag en een zadeldak hoog, heeft een rechthoe..

Bakhuis/karnhok en washok

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Inleiding Bakhuis/karnhok en washok, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Tegenwoordig gedeeltelijk als badkamer in gebruik. Omsch..

Dwarsdeelschuur, geheel opgetrokken uit gepotdekselde houten delen op bakstenen plint

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Dwarsdeelschuur, geheel opgetrokken uit gepotdekselde houten delen op bakstenen plint. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, is éé..

Varkenshok

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Omschrijving Varkenshok, gebouwd rond 1895 in streek-eigen bouwtrant. Het één bouwlaag met een zadeldak hoge object heeft een rechthoekig..

Molen van Nieuwvliet

Molenweg 3
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Molen. Ronde, stenen bovenkruier zonder stelling, grondzeiler, ongetailleerd, bouwjaar plm 1850.

Kaart & Routeplanner