Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, gebouwd in streek-eigen bouwtrant in Nieuwvliet

Woonhuis

Sint Jansdijk 7
4504PB Nieuwvliet (gemeente Sluis)
Zeeland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Woonhuis, gebouwd in streek-eigen bouwtrant

Omschrijving Woonhuis, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Het woonhuis is één bouwlaag en een zadeldak hoog, heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit rode baksteen. Het zuidoostelijke deel van de woning (ter grootte van twee venstertraveeën aan de voorgevel) is vermoedelijk een latere uitbreiding. De bakstenen voorgevel is voorzien van vijf 3x2 ruits schuiframen en een houten deur met bovenlicht met levensboom. De zuidoostelijke zijgevel (puntgevel) is gepleisterd en op de begane grond en de verdieping voorzien van een venster. De gedeeltelijk gepleisterde achtergevel bevat onder meer achterdeur met levensboom in bovenlicht. Voorts voor een groot deel niet origineel. Aan de westzijde bevindt zich een nieuwe bakstenen aanbouw met plat die niet voor bescherming in aanmerking komt. De noordwestelijke, bakstenen zijgevel (puntgevel) is voorzien van een kelderraam, een schuifraam en een kleiner venster op de begane grond en een venster op de verdieping. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen en voorzien van een eenvoudige bakgoot op houten gootklosjes en twee gemetselde nokschoorstenen. In het interieur onder meer indeling met gang van voor naar achter, opkamer. Gang is voorzien van originele tegelvloer. Diverse bedsteden op begane grond en verdieping; houten deuren, houten binnenluiken voor vensters, balkenpalfonds. Waardering Woonhuis van cultuuurhistorische waarde en van waarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509225
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, gebouwd in streek-eigen bouwtrant in Nieuwvliet

Bakhuis/karnhok en washok

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Inleiding Bakhuis/karnhok en washok, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Tegenwoordig gedeeltelijk als badkamer in gebruik. Omsch..

Dwarsdeelschuur

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Inleiding Dwarsdeelschuur, vrijwel geheel opgetrokken uit gepotdekselde houten delen op bakstenen plint. Vermoedelijk is de schuur aan het ..

Dwarsdeelschuur, geheel opgetrokken uit gepotdekselde houten delen op bakstenen plint

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Dwarsdeelschuur, geheel opgetrokken uit gepotdekselde houten delen op bakstenen plint. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, is éé..

Varkenshok

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Omschrijving Varkenshok, gebouwd rond 1895 in streek-eigen bouwtrant. Het één bouwlaag met een zadeldak hoge object heeft een rechthoekig..

Molen van Nieuwvliet

Molenweg 3
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Molen. Ronde, stenen bovenkruier zonder stelling, grondzeiler, ongetailleerd, bouwjaar plm 1850.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis, gebouwd in streek-eigen bouwtrant in Nieuwvliet