Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pauwhof in Vogelwaarde

Woonhuis

Sasdijkweg 7
4581RP Vogelwaarde (gemeente Hulst)
Zeeland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Pauwhof

Inleiding In 1878 in neo-renaissance stijl gebouwde villa bij boerderij, genaamd Pauwhof. Omschrijving Villa van twee bouwlagen en een kapverdieping hoog, op rechthoekige plattegrond met uitbouw met topgevel en een hoektoren aan de voorgevel. Het pand is opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van verdiepte velden en nissen. De voorgevel bestaat van zuid naar noord uit een topgevel, een langsgevel en een rechthoekige hoektoren. Op de begane grond H- en T-vensters met vier-paneels houten luiken, hoekblokken en sluitstenen in de strekken. Houten deur met bovenlicht in de langsgevel. Op de verdieping eveneens H- en T-vensters. In de top van de topgeveltwee rondboogvensters met roeden en een klein rond venster daar midden boven. De topgevel is voorzien van trapgevels. De langsgevel wordt afgesloten door een gemetselde boogfries en daarboven een geprofileerde bakgoot. De achthoekige hoektoren bevat boven de begane grond en eerste verdieping nog een derde verdieping met in ieder van de acht gevelvlakken een rondboogvenster met horizontale roeden in een nis. Deze gevelvlakken worden afgesloten door een boogfries en daarboven een geprofileerde bakgoot. De achthoekige torenspits is gedekt met zink en bekroond door een kruis. De noordelijke zijgevel is voorzien van T-vensters, op de begane grond met houten luiken. De villa is voorzien van een schilddak met dwarskap gedekt met gesmoorde platte friese pannen. De overige gevels en het interieur zijn niet onderzocht. Waardering Villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509222
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pauwhof in Vogelwaarde

Sint-Gerulphuskerk

Rapenburg 49
Vogelwaarde (Gemeente Hulst)
In 1860 en na brand in 1869 naar ontwerp van arch. P. Sofferd in 1870 herbouwde, driebeukige, in baksteen opgetrokken, neo-gotische KERK ond..

Eben Haëzer: woonhuis

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding In 1868, in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd verdiepingloos woonhuis. Het woonhuis is, mogelijk omstreeks 1900, aan de zui..

Eben Haëzer: schuur

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Driebeukige schuur met één doorgaande dwarsdeel op rechthoekige plattegrond, in 1868 gebouwd en waarschijnlijk in het begin van..

Eben Haëzer: stal

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Sober, traditioneel stalgebouwtje uit circa 1868 op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, staand aan de mestput vóór de ..

Eben Haëzer: hekpijlers

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Aan weerszijden van de toegang tot het erf geplaatste hekpijlers voorzien van metalen naamplaten: "EBEN" en "HAEZER". Omschrijvi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pauwhof in Vogelwaarde