Mariaschool in Lamswaarde

Achterstraat 25
4586AG Lamswaarde (gemeente Hulst)

Beschrijving van Mariaschool

Inleiding LAGERE SCHOOL voor meisjes, in 1925-1926 gebouwd in Interbellum-architectuur. Naast de hoofdingang de gedenksteen van de eerste steenlegging op 16 september 1925. Aan de oostzijde is, vermoedelijk kort na de bouw, een extra lokaal en een kolenhok bijgebouwd in dezelfde stijl als de rest van de school. De buitentrap aan de oostgevel van de noordelijke vleugel komt niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Het SCHOOLGEBOUW heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond met een middenrisaliet aan de voorgevel (noord). Het pand is één bouwlaag en een kap hoog. Het is geheel opgetrokken uit baksteen en voorzien van siermetselwerk, onder andere verticaal metselwerk. De voorgevel is een langsgevel met een middenrisaliet met puntgevel. In de risaliet de ingangspartij met gemetselde, geprofileerde dagkanten, betonnen luifel en dubbele houten toegangsdeur. Aan weerszijden van de ingangspartij een houten schuifraam met roedeverdeling. Boven de ingangspartij een vlak met siermetselwerk met "Mariaschool". In de top van de puntgevel een houten venster met roedeverdeling en siermetselwerkbanden. Aan weerszijden van de risaliet een langsgevel met een houten venster en vier kleine vierkante raampjes en tegen de risaliet een bakstenen bloemenbak. In de westelijke kopgevel een zij-ingang. De zuidelijke langsgevel heeft een reeks grote, gekoppelde vensters gedeeltelijk met de originele roedeverdeling in de onderramen en roedeverdeling in de bovenramen. Aan de oostzijde bevindt zich een later aangebouwd lokaal, één bouwlaag hoog met plat dak en voorzien van gekoppelde vensters. Het pand heeft een afgewolfd zadeldak met overstek en de risaliet is voorzien van een zadeldak eveneens met overstek, alle gedekt met rode tuile du nord pannen, gemetselde schoorstenen en pironnen. Het interieur is grotendeels origineel met onder meer in gang tegelvloer, tegellambrisering met meerdere tegels met personificaties van onder meer deugden: kapstokken, deuren, eenvoudige stucplafonds, ingebouwde kasten. Waardering SCHOOLGEBOUW van cultuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid en detaillering en als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)