Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariaschool in Lamswaarde

Gebouw

Achterstraat 25
4586AG Lamswaarde (gemeente Hulst)
Zeeland

Bouwjaar: 1925-1926


Beschrijving van Mariaschool

Inleiding LAGERE SCHOOL voor meisjes, in 1925-1926 gebouwd in Interbellum-architectuur. Naast de hoofdingang de gedenksteen van de eerste steenlegging op 16 september 1925. Aan de oostzijde is, vermoedelijk kort na de bouw, een extra lokaal en een kolenhok bijgebouwd in dezelfde stijl als de rest van de school. De buitentrap aan de oostgevel van de noordelijke vleugel komt niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Het SCHOOLGEBOUW heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond met een middenrisaliet aan de voorgevel (noord). Het pand is één bouwlaag en een kap hoog. Het is geheel opgetrokken uit baksteen en voorzien van siermetselwerk, onder andere verticaal metselwerk. De voorgevel is een langsgevel met een middenrisaliet met puntgevel. In de risaliet de ingangspartij met gemetselde, geprofileerde dagkanten, betonnen luifel en dubbele houten toegangsdeur. Aan weerszijden van de ingangspartij een houten schuifraam met roedeverdeling. Boven de ingangspartij een vlak met siermetselwerk met "Mariaschool". In de top van de puntgevel een houten venster met roedeverdeling en siermetselwerkbanden. Aan weerszijden van de risaliet een langsgevel met een houten venster en vier kleine vierkante raampjes en tegen de risaliet een bakstenen bloemenbak. In de westelijke kopgevel een zij-ingang. De zuidelijke langsgevel heeft een reeks grote, gekoppelde vensters gedeeltelijk met de originele roedeverdeling in de onderramen en roedeverdeling in de bovenramen. Aan de oostzijde bevindt zich een later aangebouwd lokaal, één bouwlaag hoog met plat dak en voorzien van gekoppelde vensters. Het pand heeft een afgewolfd zadeldak met overstek en de risaliet is voorzien van een zadeldak eveneens met overstek, alle gedekt met rode tuile du nord pannen, gemetselde schoorstenen en pironnen. Het interieur is grotendeels origineel met onder meer in gang tegelvloer, tegellambrisering met meerdere tegels met personificaties van onder meer deugden: kapstokken, deuren, eenvoudige stucplafonds, ingebouwde kasten. Waardering SCHOOLGEBOUW van cultuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid en detaillering en als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509208
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariaschool in Lamswaarde

Theresiagesticht

Achterstraat 27
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding KLOOSTER en KLEUTERSCHOOL met TUINMUUR, gebouwd in 1925-1926 in Interbellum- architectuur. Het klooster, genaamd Theresiagesticht..

Sint Cornelius

Jacobus de Waalstraat 23
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding Neo-gotische kruisbasiliek met toren, gebouwd in 1871-1873 en op 28 mei 1873 ingewijd. Omschrijving Geheel in rode baksteen opg..

Boerenhoeve bestaande uit een fors woonhuis met losse schuur

Jacobus de Waalstraat 8
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Boerenhoeve bestaande uit een fors woonhuis met losse schuur. Het woonhuis onder zadeldak is gedateerd 1834, het heeft in de langszijde voor..

Bakhuis

Jacobus de Waalstraat 8
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding Vrijstaand BAKHUIS in streek eigen bouwtrant, vermoedelijk 18e eeuws, gelegen dwars achter het woonhuis. (Het aangebouwde kippenh..

Losse vlaams-zeeuwse schuur onder schilddak gedekt met riet met opgenomen dakvoet

Roverbergsedijk 19
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Losse Vlaams-Zeeuwse schuur (dwars- en langsdeel) onder schilddak gedekt met riet met opgenomen dakvoet; wanden deels in gepotdekselde houte..

Kaart & Routeplanner