Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Ossenisse

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 10
4589KP Ossenisse (gemeente Hulst)
Zeeland

Bouwjaar: rond 1875-1895


Beschrijving van Pastorie

Inleiding Rooms-katholieke pastorie, rond 1875-1895 gebouwd in neo-classicistischearchitectuur, aan de zuidoostzijde voorzien van een aangebouwd koetshuis. Omschrijving Pastorie op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een kap hoog met aan de zuidoostzijde het één bouwlaag en een kap hoge koetshuis. Geheel opgetrokken uit baksteen. De pastorie heeft een symmetrische voorgevel (lijstgevel) met middenrisaliet en hoeklisenen. Op de begane grond aan weerszijden van de ingangspartij twee getoogde houten schuiframen (4x2 ruits). De ingangspartij bestaat uit een getoogde natuurstenen omlijsting met houten voordeur met bovenlicht voorzien van gekleurd glas-in-lood met afbeelding van een os. Op de verdieping vijf getoogde houten schuiframen (3x2 ruits). De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige houten kroonlijst. De noordelijke zijgevel is een vrijwel blinde lijstgevel met op de begane grond en op de verdieping een smal venster met roedeverdeling en bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst. De achtergevel (oost) is een lijstgevel. Op de begane grond aan de noordzijde van deze gevel bevindt zich een niet originele aanbouw. Voorts op de begane grond getoogde houten schuiframen (4x2 ruits) en op de verdieping vier getoogde houten schuiframen (3x2 ruits), waarvan ,,n vervangen door openslaande deuren. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst. De zuidgevel is voorzien van enkele smalle houten schuiframen en een eenvoudige gootlijst. De pastorie is afgedekt door een schilddak bestaand uit een voordak en twee dwarskappen met zakgoot, gedekt met gesmoorde holle pannen en voorzien van vier bakstenen schoorstenen. Het koetshuis dat gedeeltelijk aan het oostelijke deel van de zuidgevel is gebouwd, is ,,n bouwlaag hoog met gesmoorde holle pannen. Aan de noordgevel van het rechthoekige koetshuis bevindt zich een risaliet met topgevel met dwarskapje (zadeldak). In de risaliet en in het geveldeel links daarvan bevindt zich een houten rondboogkozijn met halfrond bovenlicht met tracering en vernieuwde houten deuren. In de risaliet voorts siermetselwerk onder meer in de vorm van een klimmend boogfries; uitgesneden houten windveer en makelaar. In de zuidgevel onder meer een vernieuwd venster en aan de bovenrand van de westgevel siermetselwerk. De pastorie heeft een rijk interieur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw met onder meer op de begane grond stucwerk plafonds in vrijwel alle vertrekken, kamers en suite met houten paneeldeuren (klapdeuren) als tussendeuren, gang met mozaïekachtige vloer, houten deuren, houten trappartij met trappaal bekroond door een os en muurschilderingen in zuidelijke achterkamer. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd met onder meer een wijnkelder met nissen en tongewelfjes. Waardering Pastorie en koetshuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, van ensemblewaarden en van waarde vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509205
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Ossenisse

Klein houten bijenhuis

Dorpsstraat 10
Ossenisse (Gemeente Hulst)
Omschrijving Klein houten bijenhuis op rechthoekige plattegrond vermoedelijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Eén zijde is op..

Sint Martinuskerk

Groenendijk 40
Kloosterzande (Gemeente Hulst)
Inleiding Rooms-katholieke kerk met fronttoren, in 1869-1870 gebouwd in neo-gotische stijl naar ontwerp van architect P. Soffers. Het inter..

Pastorie

Groenendijk 38
Kloosterzande (Gemeente Hulst)
Inleiding Rooms-katholieke pastorie, in 1877-1878 gebouwd in neo-classicistische trant, gelegen in een grote tuin. Omschrijving Pastorie ..

Standerdmolen Kloosterzande

Groenendijk 2
Kloosterzande (Gemeente Hulst)
Molen. Open standerdmolen, bouwjaar ?

Pomp

Hof te Zandeplein 1
Kloosterzande (Gemeente Hulst)
Hardstenen pomp, die mogelijk voor een deel nog XVIIIe eeuwse elementen bevat.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Ossenisse