Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerhaave in Hoedekenskerke

Woonhuis

Kerkstraat 38
4433AT Hoedekenskerke (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Boerhaave

Inleiding Dokterswoning, volgens gedenksteen in 1887 gebouwd in eclectische stijl; de woning staat op een kleine verhoging in het landschap. Omschrijving Eén bouwlaag hoog met mezzanino en kapverdieping, op vrijwel vierkante plattegrond met een enkel aanbouwtje. Opgetrokken uit roodbruine baksteen, siermetselwerk in voorgevel. Voorgevel is een symmetrische lijstgevel met risalerende middenpartij met topgevel met dwarskapje en balkon. Op de begane grond in het midden dubbele houten paneeldeur met getoogd bovenlicht. Aan weerszijden twee houten T-vensters met getoogd bovenlicht; siermetselwerk boven vensters. Mezzanino met horizontale vensters. Boven ingang houten balkon met gietijzeren spijlen; klassieke consoles. In topgeveltje dubbele balkondeur met bovenlicht, siermetselwerk aan weerszijden en in de top de naam "Boerhaave"; overhangende daklijst met makelaar en dezelfde spitse versiering op de hoeken en in het midden van deze daklijst. De zijgevels zijn topgevels. Achtergevel is eeneenvoudige langsgevel, met onder andere een kleine nieuwe aanbouw en schuiframen. Het zadeldak en het dwarskapje zijn gedekt met gesmoorde kruispannen; overhangende daklijsten. In het interieur onder meer tegelvloer en klassieke, gepleisterde rondbogen in de hal. Waardering Woning van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde; van belang vanwege ensemblewaarden en gaafheid van met name exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509203
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerhaave in Hoedekenskerke

St. Joris, Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 32
Hoedekenskerke (Gemeente Borsele)
Ned.Herv.Kerk. Bouwwerk, bestaande uit het veelhoekig gesloten koorgedeelte van een middeleeuwse kerk, waarvan schip en toren verloren zijn ..

De Koutermolen

Molenstraat 46
Hoedekenskerke (Gemeente Borsele)
Korenmolen "De Koutermolen". Ronde stenen bovenkruier zonder stelling, grondzeiler 1874.

Halte Baarland

Industrieweg 1
Baarland (Gemeente Borsele)
Inleiding Tramstation Baarland, in 1927 in Interbellum-architectuur gebouwd. Omschrijving Eén bouwlaag hoog met grote kapverdieping met ..

Halte Baarland

Industrieweg 1
Baarland (Gemeente Borsele)
Inleiding Kleine goederenloods naast tramstation Baarland, in 1927 gebouwd onder invloed van streek-eigen bouwtrant. Omschrijving Rechtho..

Slot Baarland

Slotstraat 7
Baarland (Gemeente Borsele)
"Slot Baarland". Van het vroegere slot Baarland, aan de noord-oostzijde van de Ned. Herv. Kerk gelegen, resteert het omgrachte kasteelterrei..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerhaave in Hoedekenskerke

Foto's (2)