Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Heinkenszand

Kerkelijk Gebouw

Kerkdreef 4
4451AD Heinkenszand (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1905
Architect: C.P.W. Dessing


Beschrijving van Pastorie

Inleiding Pastorie van de aangrenzende Rooms Katholieke kerk, in 1905 in overgangs-architectuur gebouwd naar ontwerp van C.P.W. Dessing. Omschrijving Pastorie op bijna vierkante plattegrond met diverse uitbouwtjes; twee bouwlagen hoog met kap. Pand opgebouwd uit een bouwvolume met tuitgevel voorzien van zadeldak met aan achterzijde schilddak en een iets lager bouwvolume met langsgevel voorzien van schilddak met plat; opgetrokken uit roodbruine baksteen; waterlijsten en raamdorpels in geprofileerde steen; grijze steen in banden en fries; vrijwel alle gevelopeningen voorzien van siermetselwerk in boogtrommels. De voorgevel (west) omvat rechts een tuitgevel en links, iets terugliggend, een langsgevel. Tuitgevel op begane grond en verdieping voorzien van twee houten schuiframen. In de top van de gevel een drielichtvenster met boven het middenraam in steensponning twee rondboogramen en een klein rond venster erboven, gevat onder een rondboog en voorzien van glas-in-lood. In het iets terugliggende langsgeveldeel van de voorgevel bevindt zich rechts een houten paneeldeur (voordeur) met bovenlicht bestaand uit twee spitsboogvensters met stenen tracering en glas-in-lood. Links een tot tweelicht gekoppeld stel houten schuiframen. Eenzelfde venster op de verdieping, evenals een enkel houten schuifraam. In schilddak dakkapel met puntdakje gedekt met leien en bekroond door zinken piroen. Linker zijgevel (noord) met in het midden hoog, door de daklijst brekend, torenachtig element met uitzwenkend schilddak gedekt met leien en voorzien van hoekpiroens. In toren enkele en gekoppelde glas-in-lood ramen in steensponning. Op begane grond aanbouwtje met plat als verbinding met kerk, voorzien van houten paneeldeur. Achtergevel is een lijstgevel, twee verdiepingen hoog met links schilddak en rechts schilddak met plat. Op begane grond links gedeeltelijk vernieuwde serre met plat; rechts daarvan achteringang met houten paneeldeur en daarnaast twee gekoppelde houten schuiframen. Op verdieping één stel gekoppelde en drie enkele houten schuiframen. In kappen drie dakkapellen, waarvan één met puntdakje gedekt met leien en bekroond door zinken piroens. Rechter zijgevel (zuid) met op verdieping houten schuifraam. Daken gedekt met leien in maasdekking met op hoeken zinken piroens. Rijk interieur uit begin van de 20ste eeuw met onder meer gestucte plafonds in vrijwel alle vertrekken op begane grond en verdieping; gestucte bogen in hal op begane grond en verdieping, diverse schouwen, houten binnenluiken, deuren; rijk houten trappenhuis (bordestrap) met balusters; op zolder klein kamertje met bedstede. Waardering Pastorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde; van belang vanwege gaafheid en van ensemblewaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509201
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Heinkenszand

Sint-Blasiuskerk

Kerkdreef 4
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
St. Blasius, 1864, door P.W. Schrauwen. Neogotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en zij-apsiden, de drie schipbeuken onder ee..

Lourdesgrot

Kerkdreef 6
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Inleiding Lourdesgrot, volgens gedenksteen uit 1911. De grot bevindt zich ten noordoosten van de kerk. Omschrijving Lourdesgrot, geheel o..

Hekpijlers aan de toegang tot de kerkdreef bakstenen hekpijlers met schilddragende leeuwen

Hekpijlers Kerkdreef
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Hekpijlers aan de toegang tot de Kerkdreef (welke voert naar de R.K. Kerk op het terrein van het voormalig Slot Barbestein), bakstenen hekpi..

Het terrein, achter en terzijde van de boerderij Slot ter Nisse

Dorpsstraat 91
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Het terrein, achter en terzijde van de boerderij Slot ter Nisse, vanaf de straat terzijde van de kerk toegankelijk via een ingang waar zich ..

NH kerk

Dorpsstraat 71
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Ned.Herv.Kerk. Eenvoudig gebouw uit 1844 met klassicistische gevel, bekroond door latere toren. Inwendig preekstoel uit plm 1660 met koperen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Heinkenszand

Foto's (1)