Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk; neo-classicistische invloeden in 's Heer Abtskerke

Kerkelijk Gebouw

Kerkring 3
4444AB 's Heer Abtskerke (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk; neo-classicistische invloeden

Inleiding Voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, in 1858 gebouwd; neo-classicistische invloeden. Omschrijving Fors pand op bijna vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak en kelder. Opgetrokken uit rode baksteen, gepleisterde plint met schijnvoegen. Symmetrische voorgevel is een lijstgevel met risalerende middenpartij met ingang en topgeveltje met venster en dwarskapje; hoeklisenen. Ingangspartij met brede omlijsting rond bovenlicht; uitgesneden, houten voordeur met fronton en roosters. Venster in topgeveltje met opgeknikte bovendorpel en roedeverdeling; dwarskapje met overstek op geprofileerde schoren. Aan weerszijden van de ingang twee houten schuiframen met 8-ruits bovenramen, gedeeltelijk met pleisterwerk omlijsting. Onderraam van rechter twee vensters vervangen. Sober hoofdgestel met strak fries. Noordelijke zijgevel (topgevel) in midden van top voorzien van houten venster met roedeverdeling met aan weerszijden een kleiner venster met opgeknikte bovendorpel en roedeverdeling. Achtergevel met symmetrische indeling; risalerende middenpartij met ingang en aan weerszijden twee vensters; hoeklisenen. Vanwege lager liggend terrein is aan achtergevel eveneens gepleisterde kelderverdieping zichtbaar met onder de linker twee vensters twee kleine getoogde kelderraampjes. Gietijzeren trapje naar achterdeur, die voorzien is van een rondboogvormig bovenlicht met omlijsting. Vensters en hoofdgestel hetzelfde uitgevoerd als die in en aan voorgevel. Dakkapel met afgerond bovenlicht met spitsboogvormige tracering. Zuidelijke zijgevel met klein venster en zijdeur; in topgevel zelfde vensterindeling als andere zijgevel. Interieur met originele indeling. Onder meer kamers en suite met draaideuren met glas-in-lood als tussendeuren; in keuken originele schouw met kasten aan weerszijden. Kelder onder de keuken met gepleisterde gewelven. Philibertspanten in kapconstructie. Waardering Voormalige pastorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden. Van belang vanwege gaafheid en van ensemblewaarden voor het aanzien van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509199
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk; neo-classicistische invloeden in 's Heer Abtskerke

Hoeve "Plantlust"

Kerkring 18
's Heer Abtskerke (Gemeente Borsele)
Hoeve "Plantlust". Van belang in verband met de situatie aan de Kerkring. Huis met geel-stenen langsgevel aan de ring, links naast de voorde..

Toren van de Johannes de Doper

Kerkring 2
's Heer Abtskerke (Gemeente Borsele)
Ned.Herv.Kerk. Gotisch bouwwerk, bestaande uit een eenbeukig 15e eeuws schip, met een koor uit iets latere tijd en twee lage dwarsarmen uit ..

Johannes de Doper

Kerkring 1
's Heer Abtskerke (Gemeente Borsele)
Toren Ned.Herv.Kerk. Kloek gebouw uit omstreeks 1400. Forse steunberen, sober versierd met spaarvelden. Benedenruimte met op koppen rustend ..

Boerenhoeve met een woonhuis en schuur in langsrichting aangebouwd

Zuidweg 24
's Heer Abtskerke (Gemeente Borsele)
Boerenhoeve, nu bekend als Hoeve Van der Meulen, in het verleden de 'gerosselde hoeve' naar de rossige kalk waarmee de muren waren bestreken..

Vluchtberg/kasteelberg

De Poel
's Gravenpolder (Gemeente Borsele)
Vluchtberg/kasteelberg. Datering: 13e eeuw; kernterp mogelijk 11e - 12e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)