Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterde sokkel in Ellewoutsdijk

Tuin Park Landgoed

Langeviele 6
4437AB Ellewoutsdijk (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1840-1900


Beschrijving van Gepleisterde sokkel

Onderdeel 22 Omschrijving Gepleisterde sokkel, ten noorden in de tuin achter de woning, in het west-oost georiënteerde laantje, ter hoogte van het bruggetje over de 8-vormige vijver. Waardering Sokkel van cultuurhistorische en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509184
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voetstuk van het Vrijheidsbeeld

Een sokkel, piëdestal of voetstuk is een onderstuk van steen of hout waarop een beeldhouwwerk wordt geplaatst. Het standbeeld is zo beter te bekijken.

Meestal zijn sokkels onder beelden vierkant of rechthoekig, wat de beelden een statisch en robuust karakter geeft. Sommige beelden hebben een bolvormige sokkel, waardoor de beelden lijken te zweven.

Soms is de sokkel een kunstwerk op zich, zoals bij een Gallo-Romeinse Jupiterzuil, waarvan de sokkel meestal uit een gebeeldhouwde viergodensteen bestaat.

Bekend is de lege, vierde sokkel (fourth plinth) vóór de National Gallery op Trafalgar Square in Londen, die sinds 1999 wordt gebruikt voor wisselexposities.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek sokkel op in het WikiWoordenboek.

Monumenten in de buurt van Gepleisterde sokkel in Ellewoutsdijk

Marmeren borstbeeld man

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 8 Omschrijving Vierkante, natuurstenen sokkel met marmeren borstbeeld van een man, in de noordwesthoek van de voortuin. Waarder..

Beeld Mercurius

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 9 Omschrijving Rechthoekige gepleisterde sokkel met beeld van Mercurius ten voeten uit, uit de 18e eeuw, in de noordoosthoek van..

Marmeren beeld dolfijn

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 10 Omschrijving Marmeren tuinbeeld, voorstellende een dolfijn met daarop een putto in een schelp, in de zuidoosthoek van de voor..

Toegangshek

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 11 Omschrijving IJzeren toegangshek met Chinoiserie-motieven, gelegen aan het eind van de oprijlaan. Vermoedelijk daterend uit d..

IJzeren hek

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 12 Omschrijving IJzeren hekwerk tussen gepleisterde kolommen die gedeeltelijk bekroond worden door gietijzeren vazen. Het hek vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gepleisterde sokkel in Ellewoutsdijk

Foto's (4)