Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeld Mercurius in Ellewoutsdijk

Tuin Park Landgoed

Langeviele 6
4437AB Ellewoutsdijk (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Beeld Mercurius

Onderdeel 9 Omschrijving Rechthoekige gepleisterde sokkel met beeld van Mercurius ten voeten uit, uit de 18e eeuw, in de noordoosthoek van de voortuin. Waardering Sokkel met beeld van cultuurhistorische en ensemblewaarde en van waarde vanwege zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509171
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onderwerpen binnen de Romeinse mythologie
Belangrijke goden:
Mindere goden:
Gepersonifieerde concepten:

Mercurius (in ouder Nederlands ook Merkuur[1]) is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij was de god van de handel, reizigers en winst. Reeds zijn naam duidt hem als zodanig aan, daar zijn naam waarschijnlijk is afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat "koopman" betekent. Zijn Etruskische tegenhanger was Turms.

Eerst door het verkeer met de Grieken kreeg Rome behoefte aan een handelsgod, die het vroeger niet had bezeten. Zijn dienst schijnt ingevoerd te zijn toen, kort na de verdrijving van de koningen, Rome door de handel voor hongersnood werd behoed. Zijn eerste tempel werd in het jaar 495 v.Chr. ingewijd op de Aventijn.

Oorspronkelijk was hij alleen een god van de graanhandel. Bij de inwijding van zijn tempel werd er een collegium, een gilde van Mercuriales opgericht, wiens plicht het was de woekerwinsten, die de Patriciërs bij de verkoop van het koren trachtten te behalen, tegen te gaan en een meer geregelde verbinding met de Griekse graanmarkten tot stand te brengen. Later werd hij evenwel een god van de handel in het algemeen, niet het minst van de kleinhandel.

In de verschillende straten van Rome had hij beelden en kapellen, door de kramers en kooplieden, die iedere straat bewoonden, opgericht. Zijn oudste en voornaamste tempel lag bij het Circus Maximus. Op de Idus van mei (15 mei) offerden de kooplieden hem en zijn moeder Maia, aan wie de maand waarin zijn feest gevierd werd, was geheiligd. Dit festival, Mercuralia of Mercuraliën genoemd, ging gepaard met het besprenkelen van hun hoofd, schepen en koopwaar met water van een heilige bron door de kooplieden. Dan werd de zegen van de god afgesmeekt, zowel over de handelsondernemingen die men voor had, als over de listen die men zou gebruiken, en het bedrog dat men van plan was te plegen.

In latere tijden bleef echter Mercurius niet alleen de god van de handel; meer en meer werd hij vereenzelvigd met de Griekse Hermes. De caduceus, de staf, die Mercurius droeg, is geheel en al van deze god uit de Griekse mythologie overgenomen.

Door het handelsverkeer heeft zich de dienst van Mercurius ook over de noordelijke gewesten verspreid, waar een groot aantal kleine bronzen beelden van de god gevonden zijn, herkenbaar aan hun met slangen omwonden staf en hun geldbuidel. Mercurius wordt afgebeeld met symbolen die snelheid aangeven: gevleugelde sandalen (talaria), een gevleugelde helm (petasus) en een met slangen omkronkelde gevleugelde staf (caduceus).

Naast de caduceus en de geldbuidel had Mercurius nog volgende attributen: De haan: als symbool van de nieuwe dag. De bok of geit: als symbool van de vruchtbaarheid. Hij is tevens de beschermer van de herders en de kudden. De schildpad: Mercurius ontwierp de eerste lier, gemaakt van het pantser van een schildpad.

Galerij


Monumenten in de buurt van Beeld Mercurius in Ellewoutsdijk

Marmeren borstbeeld man

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 8 Omschrijving Vierkante, natuurstenen sokkel met marmeren borstbeeld van een man, in de noordwesthoek van de voortuin. Waarder..

Marmeren beeld dolfijn

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 10 Omschrijving Marmeren tuinbeeld, voorstellende een dolfijn met daarop een putto in een schelp, in de zuidoosthoek van de voor..

Toegangshek

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 11 Omschrijving IJzeren toegangshek met Chinoiserie-motieven, gelegen aan het eind van de oprijlaan. Vermoedelijk daterend uit d..

IJzeren hek

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 12 Omschrijving IJzeren hekwerk tussen gepleisterde kolommen die gedeeltelijk bekroond worden door gietijzeren vazen. Het hek vo..

Tuinmuur

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 13 Omschrijving L-vormige tuinmuur ten zuiden van de oprijlaan. Gemetselde, grotendeels nog gepleisterde tuinmuur met een achtho..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)