Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Park Zorgvliet ten zuiden van Langeviele 5 in Ellewoutsdijk

Tuin Park Landgoed

Langeviele 5
4437AA Ellewoutsdijk (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1840-1900


Beschrijving van Park Zorgvliet ten zuiden van Langeviele 5

Onderdeel 2 Inleiding Park en overtuin van de oorspronkelijke buitenplaats "Zorghvliet", gelegen naast (voornamelijk ten zuiden van) de woning op Langeviele no.5 (die niet voor bescherming in aanmerking komt). Het geheel is aangelegd rondom de burchtheuvel van het middeleeuwse "Huis te Ellewoutsdijk" en omvat de eigenlijke overtuin, een terrein met ruïne en het terrein rondom de burchtheuvel. De overtuin en het terrein met de ruïne worden van het terrein rond de burchtheuvel gescheiden door een oost-west lopende pad. De opzet en het karakter van het huidige terrein volgt grotendeels de oude hoofdlijnen. Omschrijving Tegenover de woning op Langeviele no.6 bevindt zich de overtuin met een vrijwel rechthoekige open ruimte. In deze open ruimte zijn een vijftal tuinvazen op sokkels geplaatst. Aan de zuidzijde van dit terrein staat een zinken tuinkoepel in neo-renaissance stijl die afkomstig zou zijn van de wereldtentoonstelling in Parijs in 1885. Aan het oostelijke uiteinde van het oost-west lopende pad is een beeld van een engel met trompet geplaatst. Het pad loopt over geaccidenteerd terrein. Westelijk achter de, aan drie zijden door opgaand geboomte en begroeiing omsloten overtuin, bevindt zich een tweede omsloten open ruimte waarin een kunstmatige ruïne is geplaatst. Ten noorden van deze open ruimte ligt de middeleeuwse burchtheuvel, omringd door een slotgracht die in de 19e eeuw bij de verlandschappelijking van het terrein een min of meer ronde vorm kreeg. Het eiland is te bereiken via een rijk uitgevoerde brug. Het burchtterrein wordt aan de westzijde begrensd door opgaande begroeiing, waaronder een boomgaard. Waardering Onderdeel van buitenplaats, van algemeen belang als functioneel onderdeel van het totale complex en vanwege ruimtelijk-historische waarde als goed herkenbaar voorbeeld van 19e eeuwse tuinaanleg en van zeldzaamheidswaarde vanwege de op het terrein voorkomende tuinornamenten en de middeleeuwse burchtheuvel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509164
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Park Zorgvliet ten zuiden van Langeviele 5 in Ellewoutsdijk

Park Zorgvliet ten noorden van Langeviele 5

Langeviele 5
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 3 Inleiding Park van de oorspronkelijke buitenplaats "Zorghvliet", gelegen ten noorden/noordwesten van de woning op Langeviele n..

Vijf ijzeren vazen

Langeviele 5
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 30 Omschrijving Vijf tuinvazen in de zogenaamde overtuin. De ijzeren tuinvazen staan ieder op een sokkel. Waardering Tuinvazen..

Gietijzeren beeld engel

Langeviele 5
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 31 Omschrijving Gietijzeren beeld van een engel ten voeten uit met een trompet, geplaatst op een sokkel. Het beeld staat aan de ..

Kunstmatige ruïne

Langeviele 5
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 32 Omschrijving Kunstmatige ruïne uit de 19e eeuw, vermoedelijk opgetrokken uit afbraakgesteente van het middeleeuwse "Huis te ..

Gietijzeren beeld Ceres

Langeviele 5
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 33 Omschrijving Tuinbeeld in de noordoosthoek van het park ten noorden van de woning op Langeviele 5 (in het verlengde van de Zw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Park Zorgvliet ten zuiden van Langeviele 5 in Ellewoutsdijk