Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Park Zorgvliet rondom Langeviele 6 in Ellewoutsdijk

Tuin Park Landgoed

Langeviele 6
4437AB Ellewoutsdijk (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1840-1900


Beschrijving van Park Zorgvliet rondom Langeviele 6

Onderdeel 1 Inleiding Park in landschapsstijl rondom de woning Langeviele 6 (die niet voor bescherming in aanmerking komt), grotendeels daterend uit de negentiende eeuw, onder meer met tuinaanleg met een vijver, bruggetjes, tuinornamenten, tuinbeelden, tuinmuren, tuinhekken, een tuinhuis, een koetshuis, een druivenkas, een boomgaard, een moestuin (diverse objecten apart beschreven). De beplanting dateert grotendeels van na de overstroming in 1953. De op het terrein aanwezige schuur (ten zuiden van het toegangshek bij de oprijlaan) valt buiten de bescherming. Omschrijving De voortuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren hekwerk. Vanaf de straat loopt een rechte oprit richting koetshuis. Aan het eind van de oprit een ijzeren toegangshek. De voortuin is grotendeels na de Tweede Wereldoorlog, bij de bouw van het nieuwe huis, vormgegeven en bestaat uit een groot grasveld met oudere objecten uit de oorspronkelijke tuin, onder meer de tuinmuur aan de noordzijde, eensokkel met zonnewijzer in het midden van het gazon, een 18e eeuws beeld van Mercurius ten noorden van de woning, en verschillende tuinornamenten. Ten zuiden van de oprit bevindt zich aan de straatzijde een ijzeren hekwerk met aansluitend hieraan en haaks hierop een L-vormige tuinmuur. Achter de woning bevindt zich de tuinaanleg met de 8-vormige slingervijver uit het midden van de negentiende eeuw met twee eilandjes en een bruggetje. Aan de westoever van de vijver twee dolfijnen. De overgang van de ruimte achter het huis naar de tuin wordt gevormd door een aantal rozenvakken. In de tuin bevinden zich diverse tuinornamenten, met name op de uiteinden van zichtassen. Aan de noordzijde van de tuin achter de woning loopt een recht laantje, eveneens met tuinornamenten, dat aan de oostzijde uit komt op een heuveltje. Aan de zuidzijde van de vijver staat een veelhoekig, 19e eeuws tuinhuisje, Lottenlust genaamd. Verder zuidelijk, dit is achter het koetshuis, bevindt zich een restant van een wandelbos, eveneens in landschapsstijl, dat echter in de twintigste eeuw gedeeltelijk is omgevormd tot boomgaard. In het bos smalle, slingerende paadjes en een hondenkerkhof. Aan de zuidoost zijde van het wandelbos bevindt zich een bruggetje. Het meest oostelijke deel van het terrein is in de twintigste eeuw omgevormd tot bos. Zuidelijk van de oprijlaan (dit is eveneens ten westen van de boomgaard) bevindt zich een druivenkas. Waardering Onderdeel van buitenplaats, van algemeen belang als functioneel onderdeel van het totale complex en vanwege ruimtelijk-historische waarde als goed herkenbaar voorbeeld van 19e eeuwse tuinaanleg en van zeldzaamheidswaarde vanwege de op het terrein voorkomende tuinornamenten en bijgebouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509163
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Park Zorgvliet rondom Langeviele 6 in Ellewoutsdijk

Marmeren borstbeeld man

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 8 Omschrijving Vierkante, natuurstenen sokkel met marmeren borstbeeld van een man, in de noordwesthoek van de voortuin. Waarder..

Beeld Mercurius

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 9 Omschrijving Rechthoekige gepleisterde sokkel met beeld van Mercurius ten voeten uit, uit de 18e eeuw, in de noordoosthoek van..

Marmeren beeld dolfijn

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 10 Omschrijving Marmeren tuinbeeld, voorstellende een dolfijn met daarop een putto in een schelp, in de zuidoosthoek van de voor..

Toegangshek

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 11 Omschrijving IJzeren toegangshek met Chinoiserie-motieven, gelegen aan het eind van de oprijlaan. Vermoedelijk daterend uit d..

IJzeren hek

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 12 Omschrijving IJzeren hekwerk tussen gepleisterde kolommen die gedeeltelijk bekroond worden door gietijzeren vazen. Het hek vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Park Zorgvliet rondom Langeviele 6 in Ellewoutsdijk

Foto's (4)