Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spoorbaan van de remise in Goes via 's-Gravenpolder, Langeweegje, Hoedekenskerke en Baarland tot aan de oostzijde van de Stationsstraat bij station Oudelande in Oudelande

Weg En Waterwerk

Stationsstraat 8
4436RV Oudelande (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Spoorbaan van de remise in Goes via 's-Gravenpolder, Langeweegje, Hoedekenskerke en Baarland tot aan de oostzijde van de Stationsstraat bij station Oudelande

Omschrijving Spoorbaan van de remise in Goes via 's-Gravenpolder, Langeweegje, Hoedekenskerke en Baarland tot aan de oostzijde van de Stationsstraat bij station Oudelande. Het spoor bestaat uit NP-30 rails van 15 meter lengte (Krupp 1880) op houten bielzen. De spoorbaan volgt een bochtig trac, en loopt grotendeels door een gaaf landschap, afwisselend door gebieden met een open of half-open karakter (weilanden) en gebieden met een gesloten karakter (boomgaarden, heggenlandschap en andere opgaande begroeiing). Bij station Oudelande ligt een dubbel spoor. Tussen station Oudelande en station Baarland loopt de spoorbaan op een laag spoordijkje in een vrij open landschap en tussen station Baarland en Hoedekenskerke deels op een dijk tussen opgaande begroeiing. Bij Hoedekenskerke ligt het spoor gedeeltelijk op een spoordijk. Tussen Hoedekenskerke en Langeweegje (station Kwadendamme) ligt het spoor eveneens op een spoordijk met één- en tweezijdige begroeiing van bomen. Van station Kwadendamme richting station Nisse loopt het trac, door het open veld met enige begroeiing aan weerszijden. Vervolgens loopt de spoorbaan door een heggenlandschap naar station 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke. Bij dit station ligt een dubbel spoor. Ten noorden van dit station loopt het spoor door ,,n en tweezijdig opgaande begroeiing, deels op een lage spoordijk. Het laatste deel van het trac, op het grondgebied van de gemeente Borsele (dit is ten zuiden van de A-58) is tussen boomgaarden en begroeiing gelegen. Ten noorden van de A-58 (grondgebied gemeente Goes) ligt de spoorbaan eerst in een open gebied en vervolgens op een spoordijk. Waardering Spoorbaan van cultuurhistorische en ensemblewaarden en van waarde vanwege herkenbaarheid en zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509161
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spoorbaan van de remise in Goes via 's-Gravenpolder, Langeweegje, Hoedekenskerke en Baarland tot aan de oostzijde van de Stationsstraat bij station Oudelande in Oudelande

Tramstation

Stationsstraat 8
Oudelande (Gemeente Borsele)
Inleiding Tramstation Oudelande, in 1927 in Interbellum-architectuur gebouwd. Omschrijving Eén bouwlaag hoog met grote kapverdieping met..

Kleine goederenloods naast station Oudelande

Stationsstraat 8
Oudelande (Gemeente Borsele)
Inleiding Kleine goederenloods naast station Oudelande, in 1927 gebouwd onder invloed van streek-eigen bouwtrant. Omschrijving Rechthoeki..

't hof De Dierik

Dierikweg 1
Oudelande (Gemeente Borsele)
Omschrijving Landhuis met woning voor kastelein, op langwerpige, rechthoekige plattegrond met twee dwarsbeuken. Aan westzijde langsgevel, ..

Schuur op L-vormige plattegrond

Dierikweg 1
Oudelande (Gemeente Borsele)
Omschrijving Schuur op L-vormige plattegrond; noord-zuid vleugel bestaat uit begane grond met zadeldak tussen topgevels; west-oost vleugel ..

Varkenshok, één bouwlaag hoog met zadeldak

Dierikweg 1
Oudelande (Gemeente Borsele)
Omschrijving Varkenshok, één bouwlaag hoog met zadeldak; langwerpige rechthoekige plattegrond met aan noordzijde kleine uitbouw met dwars..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spoorbaan van de remise in Goes via 's-Gravenpolder, Langeweegje, Hoedekenskerke en Baarland tot aan de oostzijde van de Stationsstraat bij station Oudelande in Oudelande