Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't hof De Dierik in Oudelande

Kasteel Buitenplaats

Dierikweg 1
4436RW Oudelande (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1920-1921

(1 recensie)

Beschrijving van 't hof De Dierik

Omschrijving Landhuis met woning voor kastelein, op langwerpige, rechthoekige plattegrond met twee dwarsbeuken. Aan westzijde langsgevel, één bouwlaag hoog met kap; zuidelijk deel van langsgevel en kap hoger opgaand. Reeks houten vensters (draairamen) per twee of drie gekoppeld, met roedeverdeling en houten luiken; voordeur met luifel. Noordzijde met rechts topgevel en uitgebouwde schoorsteen en links één bouwlaag met kap hoog langsgeveldeel van noordelijke dwarsbeuk, voorzien van horizontaal drielicht met ruitvormige roedeverdeling en houten luiken. Oostzijde met rechts topgevel van de dwarsbeuk, voorzien van tweelicht met ruitvormige roedeverdeling in top en deur met zijlichten met zelfde detaillering als tweelicht. Zuidelijk geveldeel van noordelijke dwarsbeuk met houten deur en venster. In hoek met aansluiting op de langsgevel een luifel met steunbalk en gootklossen. Langsgevel met twee horizontale drielichten met ruitvormige roedeverdeling en houten luiken. Langsgevel sluit aan op zuidelijke dwarsbeuk, die aan deze zijde gedeeltelijk twee verdiepingen hoog is met plat. Op verdieping enkele en gekoppelde vensters met ruitvormige roedeverdeling en diverse met gebrandschilderd glas-in-lood. Op begane grond vensters met roedeverdeling en luiken en houten deur met stoepje en muurtje. Op platte dak een houten klokkestoel; schoorstenen met opengewerkte bovenkant. Oostelijke kopgevel van de zuidelijke dwarsbeuk op begane grond voorzien van gekoppelde draairamen met roedeverdeling en halfronde gevelopening met roedeverdeling. Op verdieping twee stel gekoppelde draairamen met roedeverdeling en luiken en ruitvormig venstertje in top. Zuidgevel met rechts één bouwlaag met kap hoge langsgevel van dwarsbeuk en links, iets naar voren springend, topgevel. Langsgeveldeel met rechts halfcirkelvormig venster met roedeverdeling; link vier gekoppelde vensters met roedeverdeling en luiken; dakkapel. Topgevel met rechts ingangspartij met luifel, stoepje en muurtje. Op begane grond voorts een drielichtvenster met roedeverdeling en luiken. Op verdieping vier gekoppelde vensters met roedeverdeling en luiken en in de top een ruitvormig venster. Gaaf interieur uit de bouwtijd met onder meer originele tegels (witjes en witjes met gekleurde motieven als fruitmanden en vogels e.d.) uit Makkum, schouwen, aanrechten, kasten in de beide keukens; in keuken van noordelijke woning grote ingebouwde bakoven; originele kleurstellingen zoals donkerblauw en rood in de woningen. Diverse schouwen. Gebrandschilderd gekleurd glas-in-lood, onder meer in overloop trappenhuis; trappenhuis met houten lambrizering. Waardering Dubbele woning van architectuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid van zowel ex- als interieur en van waarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509131
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

't hof De Dierik
5
Recensie door: ()
Vrijdag 10 april heerlijke zonnige dag, ga voor een fietstocht en zie hof De Dierik. Zelden zo een mooi hof gezien.Woon al 65 jaar in Zeeland en nog nooit iemand tegen gekomen die mij daar iets over verteld heeft.Hoe kan dat.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't hof De Dierik in Oudelande

Schuur op L-vormige plattegrond

Dierikweg 1
Oudelande (Gemeente Borsele)
Omschrijving Schuur op L-vormige plattegrond; noord-zuid vleugel bestaat uit begane grond met zadeldak tussen topgevels; west-oost vleugel ..

Varkenshok, één bouwlaag hoog met zadeldak

Dierikweg 1
Oudelande (Gemeente Borsele)
Omschrijving Varkenshok, één bouwlaag hoog met zadeldak; langwerpige rechthoekige plattegrond met aan noordzijde kleine uitbouw met dwars..

Schuur op rechthoekige plattegrond

Dierikweg 1
Oudelande (Gemeente Borsele)
Omschrijving Schuur op rechthoekige plattegrond, in 1928 aan het complex toegevoegd. Eén bouwlaag hoog met zadeldak. Langsgevels ieder me..

Kippenren op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak

Dierikweg 1
Oudelande (Gemeente Borsele)
Omschrijving Kippenren op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak. Oostelijke zijgevel gedeeltelijk open; horizontaal ve..

Dubbele garage op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak

Dierikweg 1
Oudelande (Gemeente Borsele)
Omschrijving Dubbele garage op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak. Zuidelijke kopgevel met twee stel getoogde dubb..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't hof De Dierik in Oudelande

Foto's (1)