Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Traditionele verdiepingloze woning met langsgevel op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak in Borssele

Woonhuis

Ossenweg 6
4454PR Borssele (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1800-1850


Beschrijving van Traditionele verdiepingloze woning met langsgevel op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak

Inleiding Traditionele verdiepingloze woning met langsgevel op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak. Waarschijnlijk begin 19e eeuw gebouwd in een streek-eigen bouwtrant. Omschrijving Traditioneel uitgevoerde woning met centraal geplaatste entree in de voorgevel en, in een uitbouw, in de achtergevel. Gevels opgetrokken uit rode baksteen, de langsgevels afgesloten door bakgoten op gebeeldhouwde consoles. Voorgevel-entree met bovenlicht en rijke deur met gietijzeren raamrooster. Aan weerszijden van de entree twee stuks schuifraamkozijnen met 4-ruits onderramen en glas-in-lood bovenramen, behangen met 2-paneels luiken. Achtergevel gedomineerd door bijzondere entree-uitbouw onder een zadeldakje. Zowel ramen als deur zijn voorzien van gietijzeren roosters. Boven de deur een, van tracering voorzien, bovenlicht. Het dak van de uitbouw voorzien van uitgezaagde daklijst. Kopgevels uitgevoerd als topgevels zonder dakoverstekken en voorzien van eenvoudige raamkozijnen op begane grond en verdieping. Zadeldak, gedekt met rode groefpannen. Het woonhuiserf voorzien van ijzeren toegangshekwerken. Waardering Woning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als interessant en rijk gedecoreerd architectuurvoorbeeld en als belangrijk onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509126
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Traditionele verdiepingloze woning met langsgevel op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak in Borssele

Geheel bakstenen landbouwschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak

Ossenweg 6
Borssele (Gemeente Borsele)
Inleiding Geheel bakstenen landbouwschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, gebouwd begin 20ste eeuw, met drie mendeurstellen..

Akkeet annex zomerhuis

Ossenweg 6
Borssele (Gemeente Borsele)
Inleiding In het verlengde naast het woonhuis geplaatste bakkeet annex zomerhuis,behorend tot de oudste boerderijcomplex onderdelen. Omsch..

Verdiepingloze stal op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, evenwijdig naast de schuur geplaatst

Ossenweg 6
Borssele (Gemeente Borsele)
Inleiding Verdiepingloze stal op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak,evenwijdig naast de schuur geplaatst. Beschrijving Stal met ..

Hof Reijgersberg

Kaaiweg 28
Borssele (Gemeente Borsele)
Van "Hof Reijgersberg" is slechts beschermd de schuur met houten geteerde wanden op stenen plintje met rieten wolfdak. Opgewipt dak boven dr..

Woonhuis-schuur

's-Heerenhoeksedijk 52
Ovezande (Gemeente Borsele)
Inleiding Traditionele, aaneengebouwde woonhuis-schuur combinatie waarbij de schuur in de huidige opzet, met twee mendeurstellen, op een mi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Traditionele verdiepingloze woning met langsgevel op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak in Borssele