Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bollenschuur met aangebouwd kantoor in Sassenheim

Boerderij

Teijlingerlaan 70
2171CD Sassenheim (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Bollenschuur met aangebouwd kantoor

Inleiding Omstreeks 1925 gebouwde BOLLENSCHUUR met een aangebouwd KANTOOR, in opdracht van de bollenkwekers en -exporteurs Papendrecht en Van der Voet, uitgevoerd in zakelijk- expressionistische bouwtrant. De schuur is van een weinig meer voorkomend type met een ruime vide temidden van de droogcellen. De verdiepingloze aanbouw aan de achterzijde (noordkant) van de schuur is later toegevoegd en valt buiten de bescherming van rijkswege. De bollenschuur en het bijbehorende kantoorgedeelte zijn niet meer als zodanig ingebruik. Omschrijving De in grauwe en gele baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken bollenschuur is samengesteld uit drieblokvormige, onder platte daken staande volumes van elk drie vensterassen breed en drie bouwlagen hoog met taps toelopende schoorstenen. Het terug gerooide centrale deel bevat de vide, de trappen en de galerijen. De volumes van elk drie vensterassen breed en drie bouwlagen hoog aan weerszijden bevattende droogstellingen en de cellen voor de opslag van de bollen. Alle vensters zijn rechtgesloten en bevatten stalen ramen met roedenverdeling en onderdorpels van grèstegels. De vensters op de begane grond en de eerste verdieping staan onder een rollaag van strekken. De oost- en de westgevel zijn voorzien van staafankers (schieters). Het naar de weg gekeerde kantoorgedeelte met de afgeronde hoeken vormt een inarchitectonisch opzicht min of meer zelfstandig, representatief element. Het vooraanzicht van het gebouw is symmetrisch. De gevel is driedelig met een terugliggende, iets bredere middenpartij en aan weerszijden een volume dat is voorzien van iets hoger opgaande hoeklisenen. De hoeklisenen, de onderste en de bovenste delen van de gevels zijn van donkere baksteen en omkaderen de grote vlakken van gele baksteen. De middenpartij heeft op de eerste en de tweede verdieping drie brede vensters. De gevelparij wordt beëindigd door een tussengemetselde randen staand gepleisterd veld. De lisenen aan de risalerende geveldelen zijn aan de bovenkant versierd met decoratief uitgemetselde baksteen en worden bekroond door een betonnen blok. De donkere bovenrand bestaat uit staande strekken. De geveldelen bevatten twee vensters op de beganegrond en drie vensters op de beide verdiepingen. Het brede, uit de voorgevel stekende kantoorgedeelte heeft eveneens een symmetrische gevelindeling en een plat dak. Het kantoor heeft een trasraam van grauwe baksteen en een beschoten bovenrand. De ondiepe zijgevels bevatten een venster met glas-in-lood in het bovenlicht van het houten raam. De hier vrijwel op aansluitende afgeronde hoeken zijn voorzien van een brede, samengestelde vensterparij, eveneens voorzien van houten ramen met glas-in-lood bovenlichten. De brede voorzijde bevat twee entreepartijen. Het betreft vrij ondiepe ingangsportalen, met in de zijkanten een venster, per entree een deur met vierruitsdeurraam en een betonnen kap met op kraagstenen rustend afdak. Tussen de portalen een breed venster met roedenverdeling in het stalen raam en aan weerszijden een smal venster, eveneens met roedenverdeling in het stalen raam. De linker zijgevel van de schuur wordt vertikaal geleed door twee lisenen als die aan de voorgevel. Ze beaccentueren een iets hoger opgaande middenpartij. De gevel bevat per bouwlaag zeven vensters met stalen ramen en een groot aantal kleinere, voornamelijk voor ventilatie dienende gevelopeningen. Het middelste venster op de begane grond is dichtgemetseld. Aan de gevel zijn bovendien een aantal ijzerenbakken bevestigd, waarachter zich liggende gevelopeningen met gemetselde onderdorpels bevinden. De rechter zijgevel is vergelijkbaar, maar het aanzicht ervan wordt hier niet verstoord door de tonerende ijzerenbakken. De brede bovenrand van deze gevel bevat vier kleine vensters. De begane grond van de achtergevel wordt aan het oog onttrokken door een grote aanbouw met plat dak. De gevelindeling op de verdiepingen is als die van de voorgevel. Het inwendige van de schuur wordt verlicht door een lichtkoepel met zadeldak in het midden van het platte dak. Een samenstel van ijzeren balken geeft de nodige stijfheid aan de constructie van de schuur. De schuur is voorzien van een stalen kooilift en brede houten steektrappen. De begane grond bevat droogcellen aan de oost- en de westkant van de vide. De galerijen op de verdiepingen hebben eenvoudige houten balustrades en houten vloeren, die rusten op ijzeren balken. Op beide verdiepingen liggen - eveneens aan de oost en de westzijde van de vide - de bollencellen achter houten paneel-schuifdeuren . De achter gepleisterde muren staande droogcellen bevatten nog de bollenstellingen en zijn voorzien van vensters die van binnenuit kunnen worden afgesloten doormiddel van paneel-schuifluiken. De indeling van de beide verdiepingen is vergelijkbaar. Het inwendige van het kantoor is in zeer slechte, maar wel vrijwel oorspronkelijke staat. De centrale kantoorruimtes worden vanuit het dak verlicht door een lichtkoepel met kleurrijk glas-in-lood. De muur tussen het kantoor en het centrale, open deel van de schuur is voorzien van vensters. De oorspronkelijke lambrisering is nog voor een deel aanwezig en de deurkozijnen zijn geprofileerd. De portaaltjes achter de voordeuren zijn bekleed met grijze, zwarte en rode tegeltjes. Waardering De omstreeks 1925 gebouwde bollenschuur, van in oorsprong de firma Papendrecht en Van der Voet, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, als in- en uitwendig gaaf bewaard voorbeeld van een zakelijk- expressionistische bollenschuur van een zeldzaam type (met vide en aangebouwd kantoor) in een door de bollencultuur gedomineerde streek. - Het gebouw heeft ensemblewaarde als opvallend element in het landschap en vanwege de functionele en visuele samenhang met de bollenschuur er tegenover (Teylingerlaan 69). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509029
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bollenschuur met aangebouwd kantoor in Sassenheim

bollenschuur

Teijlingerlaan 69
Sassenheim (Gemeente Teylingen)
Inleiding BOLLENSCHUUR, VOOR ZOVER GELEGEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENTE SASSENHEIM, daterend uit 1914, in sobere zakelijke stijl uit..

bollenschuur (gedeelte in Voorhout)

Teijlingerlaan 69
Voorhout (Gemeente Teylingen)
Inleiding BOLLENSCHUUR, VOOR ZOVER GELEGEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENTE VOORHOUT, daterend uit 1914, in sobere zakelijke stijl uitge..

Slot Teylingen

Teylingerlaan 23
Voorhout (Gemeente Teylingen)
Slot Teilingen, ruine, deerlijk vervallen en hier en daar sterk hersteld. Zware woontoren met ringmuur. Onzekere datering, 13e eeuw. Van de ..

Dorpskerk / Pancratius

Hoofdstraat 217
Sassenheim (Gemeente Teylingen)
N.H. KERK. Aan N.zijde van het eenbeukig schip overblijfselen van tufstenen Romaanse kerk. In de 15e eeuw vernieuwd,In 1956 hersteld. Romaa..

Herenhuis

Hoofdstraat 230
Sassenheim (Gemeente Teylingen)
Inleiding In 1873, in opdracht van "medecinaal doctor" Cornelis Willem Hendrik van Kaathoven jr. gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis. H..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bollenschuur met aangebouwd kantoor in Sassenheim

Foto's (1)