Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jacht- en Vislust: dwarshuisboerderij in Diemen

Boerderij

Overdiemerweg 13
1111PN Diemen
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw (kern)


Beschrijving van Jacht- en Vislust: dwarshuisboerderij

Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ, hoofdonderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust'. Het dwarshuis van de boerderij vormt het oudste gedeelte en dateert in kern uit de 18de eeuw. Omstreeks 1870 en 1915 werd de boerderij ingrijpend gewijzigd, waarbij het zuidelijk deel van het voorhuis (ca. 1870) en het achterliggende stalgedeelte (tot ca. 1915) opnieuw werden opgetrokken. De boerderij ligt centraal binnen het complex. In de jaren 1970 werd het noordelijk deel (het oudste deel) van het dwarshuis inwendig gerenoveerd en vonden wijzigingen plaats in de vensterindeling. Omschrijving De dwarshuisboerderij op L-vormige plattegrond, bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis met de nok evenwijdig aan de weg en daar haaks op het stalgedeelte. De gebouwen zijn in baksteen (in kruisverband gemetseld) opgetrokken over één bouwlaag onder zadeldaken met gesmoorde oudhollandse pannen. De nok van de stal ligt iets lager dan die van het voorhuis. De voorgevel (W) met decoratieve gootlijst vertoont een tweedeling, zoals in de bouwnaad en de noklijn te zien is. Het linkerdeel vormt het oudste gedeelte, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Dit bevat een opkamer en bestaat uit twee vensterassen met zesruits-schuifvensters voorzien van luiken en keldervensters. Het metselwerk is hersteld. Het rechtergedeelte is 19de-eeuws en bevat twee schuifvensters voorzien van luiken. De linkerzijgevel (N) van het smalle dwarshuis is witgepleisterd en bevat in de as een kledervenster een zesruitsvenster en een spits zoldervenster. Oorspronkelijke muurankers zijn naast 19de-eeuwse en lange toegevoegde ankerplaten aanwezig. Het stalgedeelte heeft de breedte van het 19de-eeuwse voorhuisdeel. Het westelijk deel hiervan behoort tot het woongedeelte en bevat de ingang op het noorden. De noordgevel ligt pal tegen het tweede stalgebouw. De zuidgevel heeft een gewijzigde indeling (waarbij de stalramen werden vergroot). De achtergevel (O) bevat staldeuren. De dakrand is afgezet met windveren. Waardering De boerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw met oudere 18de-eeuwse kern. De boerderij is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509018
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jacht- en Vislust: dwarshuisboerderij in Diemen

Jacht- en Vislust: stal

Overdiemerweg 13
Diemen
Inleiding STAL, onderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust', daterend uit omstreeks 1885 en gelegen ten noorden va..

Jacht- en Vislust: erfscheiding

Overdiemerweg 13
Diemen
Inleiding ERFSCHEIDING, onderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust', daterend uit het laatste kwart van de 19de (s..

Uitwaterringssluis

Amsterdam-Rijnkanaal
Diemen
KEERSLUIS bij De Diemen, gebouwd in 1937-1938 door Rijkswaterstaat Directie Utrecht, als onderdeel van de werken aan het Amsterdam-Rijnkanaa..

Transformatorzuil (ook wel Peperbus)

Kanaaldijk te hoogte van de Overdiemerweg
Diemen
Inleiding TRANSFORMATORZUIL, ook wel aangeduid als 'Peperbus', naar ontwerp van architect J.M. van der Mey (1878-1949) in 1911 geconstrueer..

Tankstation "De Blokhut"

Muiderstraatweg 59
Diemen
BENZINESTATION 'De Blokhut' annex woningen, gebouwd in expressionistische trant voor pomphouder F.J. Smits in 1938-1939. Het gebouw verving ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Jacht- en Vislust: dwarshuisboerderij in Diemen

Foto's (1)