Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands-Israëlitische begraafplaats: berging in Diemen

Gebouw

Ouddiemerlaan 146
1111HN Diemen
Noord Holland

Bouwjaar: 1914
Architect: E.M. Rood


Beschrijving van Nederlands-Israëlitische begraafplaats: berging

BERGING, restant van het oorspronkelijke bidlokaal annex berging, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De berging werd tegelijk met de woning gebouwd door architect E.M. Rood in 1914 in opdracht van de Nederlands-Israëlitische gemeente van Amsterdam. De berging ligt tegen de noordwestelijke terreingrens, ten oosten van de woning. De bouwtekening waarop in 1913 de bouwvergunning werd afgegeven toont het volledige gebouw van bidlokaal en berging: tegen de huidige oostgevel stond een rechthoekige massa van twee bouwlagen voorzien van vensters en dubbele deuren. Het is niet bekend wanneer dat deel werd verwijderd is, maar het is mogelijk gebeurd na de ingebruikname van het nieuwe metaheerhuis in 1931. Omschrijving De blokvormige, vlakgedekte berging is gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaat uit een enkele bouwlaag. Het bakstenen gebouw is geheel gepleisterd en witgeschilderd en heeft een gepleisterde voetplaat, een gemetselde en geschilderde plint (kruisverband met opgelegde voeg). De flauwgetoogde gevelopeningen zijn alle voorzien van een strek met metselwerk in zicht en van een hardstenen onderdorpel. De zuid- en noordgevel bevatten elk twee houten vensters, de twee vensters in de westgevel zijn dichtgezet. Een deur bevindt zich op het noordwesten en in de oostgevel. Tegen deze vlakke oostgevel stond het gesloopte gebouwdeel. Op de zuidwesthoek is in de plint een peilsteen ingemetseld met de aanduiding: '0,80 M.+A.P.' Rondom heeft de berging een smalle geprofileerde daklijst. Waardering De berging is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509015
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands-Israëlitische begraafplaats: berging in Diemen

Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: hoofdonderdeel

Ouddiemerlaan 146
Diemen
BEGRAAFPLAATSTERREIN, hoofdonderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De begraafplaats werd in opdr..

Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: woning

Ouddiemerlaan 146
Diemen
WONING, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De woning werd gebouwd door architect E.M. Rood ..

Nederlands-Israëlitische begraafplaats: mataheerhuis of lijkenhuis

Ouddiemerlaan 146
Diemen
METAHEERHUIS of lijkenhuis, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen, gebouwd in 1931 naar ontwerp..

Schuilkerk De Hoop (oorspronkelijk mogelijk koetshuis)

Hartveldseweg 23
Diemen
Inleiding In 1786-87 met Rooms-Katholieke schuilkerk 'De Hoop' ingericht pand, in oorsprong mogelijk een koetshuis, doch al de overgang van..

Sint-Petrus'-Bandenkerk

Hartveldseweg 25
Diemen
Omschrijving Driebeukige HALLENKERK op nagenoeg rechthoekig grondplan onder een zadeldak voorzien van steekkappen ter hoogte van het licht..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)