Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: woning in Diemen

Woonhuis

Ouddiemerlaan 146
1111HN Diemen
Noord Holland

Bouwjaar: 1914
Architect: E.M. Rood


Beschrijving van Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: woning

WONING, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De woning werd gebouwd door architect E.M. Rood in 1914 in opdracht van de Nederlands-Israëlitische gemeente van Amsterdam. De woning ligt op de noordwestelijke terreinpunt, ten oosten van de ingang en westelijk naast de bergplaats. Omstreeks 1991 werd de woning gerenoveerd. N.B. Alle houten T-vensters op de begane grond en de kleine vensters op de verdieping werden vervangen door vensters in kunststof. Het interieur werd voor een deel gewijzigd. De kleine aanbouw op het noordoosten betreft een latere toevoeging. Deze zaken zijn van bescherming uitgesloten. Omschrijving De blokvormige, vlakgedekte woning is gebouwd op rechthoekige plattegrond met lage rechthoekige aanbouw en bestaat uit twee bouwlagen. Het bakstenen gebouw is geheel gepleisterd en witgeschilderd en heeft een gepleisterde voetplaat, een gemetselde en geschilderde plint (kruisverband met opgelegde voeg). De flauwgetoogde gevelopeningen zijn alle voorzien van een strek met metselwerk in zicht en van een hardstenen onderdorpel. De symmetrische voorgevel (Z) bevat een deur met stoeptreden in het midden die geflankeerd wordt door twee vensters aan beide zijden. De verdieping bevat telkens twee smalle ramen per vensteras. De linkerzijgevel (W) bevat tussen de twee benedenvensters een hardstenen gedenkplaat met de tekst: 'DE BEGRAAFPLAATS IS AANGELEGD/ ONDER BEHEER VAN HET KERKBESTUUR,/ BESTAANDE UIT DE HEEREN/ L.A. WAGENAAR JR - VOORZITTER/ E.E. BENJAMIN/ DR S.J. PHILIPS/ S.M. SOUGET/ S. LOOPUIT, LEDEN/ DR D.M. SLUYS, SECRETARIS// DE WERKZAAMHEDEN ZIJN AANGEVANGEN/ DEN 23 NISAN-30 APRIL 5673./ DE BEGRAAFPLAATS IS IN GEBRUIK GENOMEN/ DEN 9 YAR-5 MEI 5674.' De verdieping bevat twee kleine vensters. De rechterzijgevel (O) bevat twee benedenvensters. Tegen de achtergevel (N) staat de lagere massa van een enkele bouwlaag die oorspronkelijk de keuken en toiletten herbergde, voorzien van deur en kleine vensters. De verdieping bevat driemaal twee smalle vensters. Rondom heeft de woning een geprofileerde daklijst. Waardering De woning is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een 20ste-eeuwse beheerderswoning op een joodse begraafplaats. De woning is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509014
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: woning in Diemen

Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: hoofdonderdeel

Ouddiemerlaan 146
Diemen
BEGRAAFPLAATSTERREIN, hoofdonderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De begraafplaats werd in opdr..

Nederlands-Israëlitische begraafplaats: berging

Ouddiemerlaan 146
Diemen
BERGING, restant van het oorspronkelijke bidlokaal annex berging, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats t..

Nederlands-Israëlitische begraafplaats: mataheerhuis of lijkenhuis

Ouddiemerlaan 146
Diemen
METAHEERHUIS of lijkenhuis, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen, gebouwd in 1931 naar ontwerp..

Schuilkerk De Hoop (oorspronkelijk mogelijk koetshuis)

Hartveldseweg 23
Diemen
Inleiding In 1786-87 met Rooms-Katholieke schuilkerk 'De Hoop' ingericht pand, in oorsprong mogelijk een koetshuis, doch al de overgang van..

Sint-Petrus'-Bandenkerk

Hartveldseweg 25
Diemen
Omschrijving Driebeukige HALLENKERK op nagenoeg rechthoekig grondplan onder een zadeldak voorzien van steekkappen ter hoogte van het licht..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)