Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwembad met kleedhokje in Maarsbergen

Overig

Woudenbergseweg 9
3953ME Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Zwembad met kleedhokje

Inleiding Op het landgoed Anderstein ligt in het park een openluchtzwembad met een kleedhokje, aangelegd in 1926 in opdracht van de familie Van Beuningen. Het landgoed Anderstein bestaat thans uit een in een golfbaan gewijzigde aanleg met een tuin, een villa van J. Stuivinga (1913), een tot clubgebouw gewijzigd stalgebouw, een boerderij en een koetshuis. Alleen de villa en het zwembad met kleedhokje vallen onder de bescherming. Omschrijving Achter de villa gelegen ZWEMBAD met KLEEDHOKJE, aangelegd in 1926. De betonnen bak van het zwembad meet ongeveer vijftien bij zes meter en heeft twee verschillende dieptes. Aan de korte noordzijde van het zwembad is een gebogen opstand geplaatst die is versierd met in cement geplaatste kleine zwerfkeien. In het midden is een hardstenen plaat gemetseld met een gedicht en het jaartal 1926. De opstand dient ter ondersteuning van een houten springplank, die bevestigd is aan een ijzeren trap. Achter de opstand bevinden zich putten ten behoeve van een waterpomp. Aan de westzijde van het zwembad staat een houten kleedhokje van ,,n bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit houten rabatdelen. Met uitzondering van de achtergevel zijn alle gevels voorzien van tweelichts klepramen. Aan de zijde van het zwembad zijn schuifdeuren aangebracht. Het interieur bestaat uit twee kleedruimtes. Waardering Het zwembad met kleedhokje zijn van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een privé-zwembad. Het is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en het materiaalgebruik. Het is van ensemblewaarde vanwege de ligging binnen het landgoed Anderstein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509008
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwembad met kleedhokje in Maarsbergen

Villa Anderstein

Woudenbergseweg 9
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De villa Anderstein is in 1913 gebouwd naar ontwerp van architect J. Stuivinga voor de heer H.A. van Beuningen. Sinds 1968 is he..

De grote Bloemheuvel

Woudenbergseweg 3
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De voormalige boerderij annex horecagelegenheid 'De Grote Bloemheuvel' geheten, maakt in oorsprong onderdeel uit van de aanleg ..

Orgel in de Hervormde kerk

Woudenbergseweg 52
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Hervormde kerk te Maarsbergen, vanwege het eenklaviers orgel, omstreeks 1800 gemaakt door een onbekende orgelmaker. In 1886 in Maarsbergen g..

Nederlands Hervormde kerk

Woudenbergseweg 52
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Nederlands Hervormde kerk te Maarsbergen, gebouwd in 1883-1884 in opdracht van Geertruida Adriana du Bois, weduwe van C.J. Blok...

Schaapskooi

Woudenbergseweg 92a
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Rond 1850 gebouwde schaapskooi, dienend als onderkomen voor de schapen die overdag de heidegebieden op de heuvelrug begraasden. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwembad met kleedhokje in Maarsbergen