Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Garage annex dienstwoningen in Maarn

Woonhuis

De Hoogt 2
3951KB Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1917
Architect: J.W. Hanrath


Beschrijving van Garage annex dienstwoningen

Inleiding Garage annex dienstwoningen, gebouwd ten behoeve van de buitenplaats De Hoogt. Het pand werd in 1917 opgetrokken in opdracht van de familie De Beaufort naar ontwerp van architect J.W. Hanrath. Omschrijving De aan de oprijlaan van het hoofdgebouw van de Hoogt gelegen GARAGE MET DIENSTWONINGEN is op een nagenoeg trapeziumvormige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pannnen gedekt zadeldak met steekkappen van gelijke nokhoogte. De voorgevel (zuid) is symmetrisch van opzet en heeft een geleding in drieën, bestaande uit een terugliggend middendeel met een topgevel en twee risalerende bouwdelen met topgevels ter weerszijden van dit middendeel. Het middendeel doet dienst als garage. Hierin zijn een tweetal garagedeuren aangebracht met panelen en een drietal bovenlichten voorzien van een ruitvormige roedenverdeling. In de topgevel is een driestrooksvenster aangebracht. Onder dit venster is een vlaggemast bevestigd. De linker risaliet heeft een toegangsdeur met venster en ruitvormige roeden alsmede een vierstrooksvenster. De rechter risaliet heeft eenzelfde indeling. De topgevels zijn voorzien van driestrooksvensters. In de zijgevels zijn onder andere openslaande deuren gezet. De achtergevel bevat vensters en keukendeuren. In de kap zijn dakkapellen aangebracht. De goten rusten op klossen De indeling van het interieur is oorspronkelijk. De garage bevindt zich in het midden, de woningen zijn links en rechts daarvan gesitueerd. De linker woning heeft in de woonkamer de originele kasten en betimmeringen. Deze woning is groter dan de rechter aangezien de vertrekken boven de garage bij deze woning behoren. Waardering Het pand is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats De Hoogt; voorts is het van architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een autogarage, vanwege de bijzondere vorm van de plattegrond en de vanwege de plaats in het oeuvre van architect J.W. Hanrath; tenslotte is het van ensemblewaarde in relatie tot de omgeving, de buitenplaats De Hoogt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509007
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Garage annex dienstwoningen in Maarn

De Hoogt: landhuis

De Hoogt 6
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het LANDHUIS is gelegen aan de westzijde van het complex, op het hoger gelegen gedeelte van het landgoed. ..

De Hoogt: tuin

De Hoogt 6
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 De TUIN van De Hoogt werd in 1908 in geometrische stijl, in de moderne architectonische tuinstijl, ontworpe..

't Stort: koetshuis

Amersfoortseweg 9
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het KOETSHUIS ligt aan de zuidoostzijde van het perceel, parallel aan de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Het is op een nagenoeg rec..

't Stort: villa

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Ongeveer in het midden van het terrein, op ruime afstand van de Amersfoortseweg gelegen HOOFDHUIS op samengestelde plattegron..

't Stort: park en de tuin

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het PARK en de TUIN van de buitenplaats 't Stort is aangelegd rond de verhoogd gelegen villa. Voor het huis wordt de aanleg g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Garage annex dienstwoningen in Maarn

Foto's (1)