Schaapskooi in Maarsbergen

Woudenbergseweg 92 a
3953MJ Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Bouwjaar: ca. 1850

Beschrijving van Schaapskooi

Inleiding Rond 1850 gebouwde schaapskooi, dienend als onderkomen voor de schapen die overdag de heidegebieden op de heuvelrug begraasden. Omschrijving Vrijstaande in het weiland aan een uitloper van de Woudenbergseweg gelegen SCHAAPSKOOI van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond met aan twee kanten een driezijdige uitbouw. De schaapskooi wordt afgedekt door een schilddak waarvan de kopse kanten opgetrokken zijn. De dakschilden boven de zijgevels zijn bedekt met rode Hollandse pannen. De kopse kanten zijn met riet gedekt. De kopse kanten bevatten een dubbele houten getoogde deur. Het muurwerk is aan de schuine zijden voorzien van vlechtingen. De zijgevels zijn op een recent klein venster na geheel blind. Waardering De schaapskooi is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de schaaphouderij in deze streek, het is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het bouwtype. Het object is tenslotte van ensemblewaarde vanwege de ligging in de landelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)