Cruyvoort: langhuisboerderij in Maarsbergen

Maarnse Grindweg 49
3953LS Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Cruyvoort: langhuisboerderij

Omschrijving complexonderdeel 1 De haaks op de weg gelegen LANGHUISBOERDERIJ telt één bouwlaag onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. De voorgevel is voorzien van vlechtingen en heeft een grijsgepleisterde plint. De symmetrische indeling bestaat uit drie zesruitsvensters, waarnaast aan weerszijden een klein draaivenster is geplaatst. Op de verdieping bevindt zich een klein venster. Alle vensters zijn voorzien van luiken in de kleuren van het kasteel Maarsberegen. De daklijst is afgewerkt met een geschulpte windveer. De achtergevelindeling bestaat uit een achterbaanderdeur waarnaast twee kleine vensters, getoogde mestdeuren en een hooiluik onder de afgewolfde nok. Deze gevel is voorzien van vlechtingen. De zijgevels bevatten deels de oorspronkelijke vensters en deuren. De linkergevel is witgepleisterd. Het interieur van het voorhuis bevat een halfverdiepte kelder met een tongewelf. Waardering complexonderdeel 1 De boerderij is van cultuurhistorische waarde vanwege de relatie met het kasteel, het is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en van ensemblewaarde vanwege de ligging van het object ten opzichte van de bijgebouwen en de landelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)