Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoogt: tuin in Maarn

Tuin Park Landgoed

De Hoogt 6
3951KB Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1908
Architect: D.F. Tersteeg


Beschrijving van De Hoogt: tuin

Omschrijving complexonderdeel 2 De TUIN van De Hoogt werd in 1908 in geometrische stijl, in de moderne architectonische tuinstijl, ontworpen. De stijl is verwant aan die van tuinarchitect D.F. Tersteeg. De tuin is ontworpen aan de voorzijde van het verhoogd tegen een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug gelegen landhuis. Bij de aanleg is gebruik gemaakt van de natuurlijke glooiing. De aanleg is deels in verval geraakt, doch de hoofdlijnen zijn duidelijk herkenbaar. De resterende aanleg bestaat uit een terras met muurtjes en trappen, direct aan de oostzijde het huis gelegen. Het terras is belegd met flagstones. Vanuit het midden van het huis leidt een zichtlijn naar de Amersfoortseweg. Achter het restant van de geometrische aanleg ligt een druppelvormig weiland met een coulisse van loofbomen links en naaldbomen ter rechterzijde. In het midden op de as ligt achter het weiland een dubbele laan die uitkomt op de Amersfoortseweg. Het middenperk van deze laan is beplant met rhodondendrons. De geometrische aanleg voor het terras bestaat uit drie gesloten deeltuinen, de bloementuinen. De middelste is vanaf het terras toegankelijk, de buitenste worden ontsloten via de middelste deeltuin. De doorgangen tussen de deeltuinen worden gevormd door haagpoorten. De beplanting bestaat uit haagbeuken, terwijl de tuinen thans alleen uit gazon bestaan. In het midden van de middelste tuin bevindt zich een ronde vijver, waarin een beeld van een jongetje met een vogel. Erachter staat een hardstenen sokkel opgesteld in Lodewijk XVI-stijl. Op deze sokkel was vermoedelijk een zonnewijzer geplaatst. Aan de zuidzijde van het huis bevindt zich tenslotte de oprijlaan met beukenbeplanting. Waardering complexonderdeel 2 De aanleg is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuin in de moderne architectonische stijl en vanwege de plaats in het oeuvre van tuinarchitect D.F. Tersteeg alsmede van ensemblewaarde in relatie tot het hoofdgebouw en de bosrijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508996
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hoogt: tuin in Maarn

Garage annex dienstwoningen

De Hoogt 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Garage annex dienstwoningen, gebouwd ten behoeve van de buitenplaats De Hoogt. Het pand werd in 1917 opgetrokken in opdracht van ..

De Hoogt: landhuis

De Hoogt 6
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het LANDHUIS is gelegen aan de westzijde van het complex, op het hoger gelegen gedeelte van het landgoed. ..

't Stort: koetshuis

Amersfoortseweg 9
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het KOETSHUIS ligt aan de zuidoostzijde van het perceel, parallel aan de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Het is op een nagenoeg rec..

't Stort: villa

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Ongeveer in het midden van het terrein, op ruime afstand van de Amersfoortseweg gelegen HOOFDHUIS op samengestelde plattegron..

't Stort: park en de tuin

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het PARK en de TUIN van de buitenplaats 't Stort is aangelegd rond de verhoogd gelegen villa. Voor het huis wordt de aanleg g..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hoogt: tuin in Maarn

Foto's (1)