Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Maarn: vogeldrinkbak in Maarn

Tuin Park Landgoed

in tuin voor het landhuis
3950AA Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1775-1800
Architect: C.M. Clodion


Beschrijving van Huis te Maarn: vogeldrinkbak

Omschrijving complexonderdeel 7 TUINORNAMENT, functionerend als een vogeldrinkbak, gesigneerd Clodion. C.M. Clodion (1738-1814) was in de achttiende eeuw ,,n van de bekendste Franse beeldhouwers. Het ornament is vervaardigd van marmer en vermoedelijk vervaardigd in de achttiende eeuw in Frankrijk. Het ornament is geplaatst in een grasperk met rondom buxus in de tuin aan de voorzijde van het huis. Het object bestaat uit een sokkel met daarop een kelkvorm, aan de onderzijde afgewerkt met acanthusbladeren, druiventrossen en aan de bovenzijde met mascerons. Voor deze ornamentiek is de vaas rondom omgeven door gebeeldhouwde putto's. Tussen deze figuren zijn eveneens druiventrossen te vinden. Waardering complexonderdeel 7 Het tuinornament is van waarde als onderdeel van de tuinaanleg en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508991
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Maarn: vogeldrinkbak in Maarn

Huis te Maarn: zonnewijzer

in tuin voor het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 8 TUINORNAMENT, zijnde een zonnewijzer, daterend uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. De zonnewijzer ..

Huis te Maarn: landhuis

Amersfoortseweg 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het in 1915-1916 naar ontwerp van Jan Stuyt gebouwde LANDHUIS is gelegen op een kunstmatig aangelegde verho..

Huis te Maarn: tuinbank

in as achter het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 6 TUINBANK in neo Lodewijk XIV-stijl, gelegen achter de Bentheimer put (complexonderdeel 5), op het einde van..

Huis te Maarn: waterput, de zogenaamde "Bentheimer put"

in as achter het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan het eind van een zichtas aan de achterzijde van het huis gelegen WATERPUT, de zogenaamde BENTHEIMER PUT..

Huis te Maarn: tweetal leeuwen op sokkels

op de as achter het huis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 9 Voor de Bentheimer put (complexonderdeel 5) staan een tweetal TUINORNAMENTEN. Het betreft tweetal leeuwen o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Maarn: vogeldrinkbak in Maarn