Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Maarn: tennisbaan in Maarn

Tuin Park Landgoed

ter zijde van koetshuis
3950AA Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1915-1930


Beschrijving van Huis te Maarn: tennisbaan

Omschrijving complexonderdeel 4 In het park van de buitenplaats Het huis te Maarn gelegen TENNISBAAN met TENNISHUISJE. De tennisbaan ligt langs de oprijlaan die vanaf de Amersfoortseweg naar het landhuis voert, schuin tegenover het dienstgebouw. De tennisbaan is enigszins verdiept gelegen en te betreden via een betonnen trap met imitatie natuurstenen treden aan de noordoostzijde. Het cement is voorzien van kunstmatige scheuren en onregelmatigheden. In de noordwest- en noordoosthoek staat een betonnen paddestoel. Deze dienden om ballen en kledingstukken op te leggen. Aan de zuidzijde, in het midden van de baan staat een tennishuisje. Het op een rechthoekige plattegrond in bepleisterde baksteen opgetrokken bouwwerk is afgedekt met een met tuile-du Nord gedekt zadeldak met de nok haaks op de baan. De voorgevel is geheel open. De geveluiteinden zijn voorzien van eenvoudige pilasters. Erboven bevindt zich een eenvoudig timpaan. Voor de gevel is een luifel geplaatst op twee houten staanders. Deze overkapt een terras dat omgeven wordt door een balusterhekwerk. In de zijgevels zijn vensters aangebracht. De achtergevel is blind. Het interieur heeft een houten lambrizering, wandtafeltjes en kasten. Waardering complexonderdeel 4 De tennisbaan met tennishuisje zijn van cultuurhistorische waarde als uiting van sportbeoefening bij een buitenplaats, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype. Het is van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508988
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Maarn: tennisbaan in Maarn

Huis te Maarn: dienstgebouw

Amersfoortseweg 4
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het DIENSTGEBOUW van de buitenplaats het Huis te Maarn werd in 1915 opgetrokken naar een ontwerp van archit..

Huis te Maarn: waterput, de zogenaamde "Bentheimer put"

in as achter het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan het eind van een zichtas aan de achterzijde van het huis gelegen WATERPUT, de zogenaamde BENTHEIMER PUT..

Huis te Maarn: tweetal leeuwen op sokkels

op de as achter het huis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 9 Voor de Bentheimer put (complexonderdeel 5) staan een tweetal TUINORNAMENTEN. Het betreft tweetal leeuwen o..

Huis te Maarn: landhuis

Amersfoortseweg 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het in 1915-1916 naar ontwerp van Jan Stuyt gebouwde LANDHUIS is gelegen op een kunstmatig aangelegde verho..

Huis te Maarn: vogeldrinkbak

in tuin voor het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 7 TUINORNAMENT, functionerend als een vogeldrinkbak, gesigneerd Clodion. C.M. Clodion (1738-1814) was in de a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Maarn: tennisbaan in Maarn