Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Maarn: dienstgebouw in Maarn

Woonhuis

Amersfoortseweg 4
3951LB Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1915
Architect: Jan Stuyt


Beschrijving van Huis te Maarn: dienstgebouw

Omschrijving complexonderdeel 2 Het DIENSTGEBOUW van de buitenplaats het Huis te Maarn werd in 1915 opgetrokken naar een ontwerp van architect Jan Stuyt. De bouwtrant is verwant aan de neo-classicistische bouwstijl van het hoofdgebouw. Het gebouw werd ontworpen als garage stalgebouw annex dienstwoning, waar tevens gekookt werd voor het tuinpersoneel. In de jaren twintig werd het dienstgebouw aan de achterzijde uitgebreid met een orangerie. Het dienstgebouw is schuin opzij van, doch met de gevel evenwijdig aan het hoofdgebouw gelegen. Het pand telt ,,n bouwlaag onder een plat dak en is opgetrokken op een U-vormige plattegrond. De gevels zijn bepleisterd en hebben geblokte lisenen op de hoeken. De voorgevel of noordgevel bestaat uit een middendeel met twee korte vleugels ter weerszijden van een middendeel. Hierdoor ontstaat een plein, dat door een hekwerk aan de vleugels deels wordt afgesloten. Het middendeel van de voorgevel wordt door een kleine voorsprong geleed en bevat twee dubbele houten halfronde garagedeuren met vensters. Daartussen is een gevelsteen met het bouwjaar `MCMXV' gezet. Boven de daklijst bevindt zich een wijzerplaat met aan weerszijden een balustrade. Achter de wijzerplaat zijn vijf klokken geplaatst met de tekst `Eijsbouts 1912', die een voorslag geven. Het uurwerk en de speeltrommel bevinden zich in een kast in het interieur, tussen de garagedeuren. In de rechter vleugel bevindt zich een toegangsdeur alsmede enige vensters. De linker vleugel heeft twee staldeuren en bevat een paardenstal met natuurstenen bakken. De achtergevel is links voorzien van een driezijdige erker en voorts van vensters en deuren. Tegen de achtergevel is in de twintiger jaren een orangerie gebouwd. Voor het dienstgebouw bestaat de aanleg uit een dubbel pad, omgeven door taxus en rododendrons. Waardering complexonderdeel 2 Het dienstgebouw van Het huis te Maarn is van cultuurhistorische waarde vanwege de functie van het gebouw in relatie tot de buitenplaats. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en als onderdeel van het oeuvre van architect Jan Stuyt. Tenslotte is het pand van ensemblewaarde vanwege de ligging in relatie tot het hoofdgebouw en de tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508986
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Maarn: dienstgebouw in Maarn

Huis te Maarn: waterput, de zogenaamde "Bentheimer put"

in as achter het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan het eind van een zichtas aan de achterzijde van het huis gelegen WATERPUT, de zogenaamde BENTHEIMER PUT..

Huis te Maarn: tweetal leeuwen op sokkels

op de as achter het huis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 9 Voor de Bentheimer put (complexonderdeel 5) staan een tweetal TUINORNAMENTEN. Het betreft tweetal leeuwen o..

Huis te Maarn: tennisbaan

ter zijde van koetshuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 4 In het park van de buitenplaats Het huis te Maarn gelegen TENNISBAAN met TENNISHUISJE. De tennisbaan ligt l..

Huis te Maarn: landhuis

Amersfoortseweg 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het in 1915-1916 naar ontwerp van Jan Stuyt gebouwde LANDHUIS is gelegen op een kunstmatig aangelegde verho..

Huis te Maarn: vogeldrinkbak

in tuin voor het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 7 TUINORNAMENT, functionerend als een vogeldrinkbak, gesigneerd Clodion. C.M. Clodion (1738-1814) was in de a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Maarn: dienstgebouw in Maarn