Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Stort: hondenkennel en houtopslagloods in Maarn

Boerderij

Amersfoortseweg 7
3951LA Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1905-1910


Beschrijving van 't Stort: hondenkennel en houtopslagloods

Omschrijving De rechts naast het hoofdgebouw gelegen HONDENKENNEL annex HOUTOPSLAGLOODS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een flauw hellend zadeldak met ongelijke dakschilden. De voorgevel is deels open, deels gesloten en heeft in het bepleisterde muurwerk twee rondboogvormige openingen, waarin smeedijzeren hekjes zijn aangebracht. Deze dienen als toegang tot de kennel en de hokken. Voor het linkerdeel van de gevel is een omheining aangebracht bestaande uit een ijzeren hekwerk. De linkerzij- en achtergevel bestaan uit verticale houten delen die met kieren tegen elkaar zijn geplaatst. De rechtergevel is grotendeels uit steen opgetrokken en bevat een deur met een klein venster met luiken ter weerszijden. Waardering De hondenkennel annex houtopslagloods is van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een dierenverblijf bij een buitenplaats en tevens is het van ensemblewaarde in combinatie met het hoofdgebouw en de tuin van `t Stort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508983
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize 't Stort
Huize 't Stort met schapen in de wei (2010)
Huize 't Stort met schapen in de wei (2010)
Locatie Amersfoortseweg 9, Maarn
Oorspr. functie Buitenplaats
Huidig gebruik Kantoor
Bouw gereed 1903
Verbouwing 1906, 1916, 1937
Bouwstijl Chaletstijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508980
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize 't Stort is een in 1903 gebouwde buitenplaats in Maarn.

Rond 1900 werden op de Utrechtse Heuvelrug vele buitenplaatsen gebouwd. Daniël David Stuten kocht in 1901 het stuk grond van Huize 't Stort van Lagerwey uit Woudenberg. Het huis werd direct aan de spoorlijn Amsterdam - Elten gebouwd.

In 1906 volgde een verbouwing naar het ontwerp van de architect B.C. Hamer en werd het huis verhuurd aan Willem Hendrik III de Beaufort, zoon van Willem Hendrik II de Beaufort, de eigenaar van het ernaast gelegen landgoed Henschoten. Zo werd in 1906 de linkervleugel aangebouwd. In 1916 kocht S.P. van Eeghen het huis voor zijn dochter, Ada Wilhelmina, de vrouw van W.H. III de Beaufort. Er werden een nieuwe keuken en bijkeuken met slaapkamers gebouwd. Er volgden nadien nog vele kleine verbouwingen. In 1937 vond de laatste grote verbouwing plaats, namelijk de aanbouw van een eetzaal aan de noordzijde door de architecten C. Bos en D. Jansen.

In 1975 kocht Reijseger Beheer het huis en koetshuis en nam het als kantoor en woning in gebruik. In 2005 ging het huis over naar de familie Van Beuningen en kreeg het na renovatie een functie als kantoor. Het pand is nu in gebruik door De Tussentijd.

De tuin van de villa kenmerkt zich door de schapenweide, grote vijver en het Zwitserse tuinontwerp. De tuin, villa, schuur annex hondenhok en het koetshuis zijn allemaal apart beschermd als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van 't Stort: hondenkennel en houtopslagloods in Maarn

't Stort: villa

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Ongeveer in het midden van het terrein, op ruime afstand van de Amersfoortseweg gelegen HOOFDHUIS op samengestelde plattegron..

't Stort: park en de tuin

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het PARK en de TUIN van de buitenplaats 't Stort is aangelegd rond de verhoogd gelegen villa. Voor het huis wordt de aanleg g..

't Stort: koetshuis

Amersfoortseweg 9
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het KOETSHUIS ligt aan de zuidoostzijde van het perceel, parallel aan de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Het is op een nagenoeg rec..

Huis te Maarn: park- en tuinaanleg

Maarnse Grindweg 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 De PARK- EN TUINAANLEG van het Huis te Maarn stamt uit 1906 en werd ontworpen door tuinarchitect P.H. Watte..

Garage annex dienstwoningen

De Hoogt 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Garage annex dienstwoningen, gebouwd ten behoeve van de buitenplaats De Hoogt. Het pand werd in 1917 opgetrokken in opdracht van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Stort: hondenkennel en houtopslagloods in Maarn

Foto's (6)