Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Stort: park en de tuin in Maarn

Tuin Park Landgoed

Amersfoortseweg 7
3951LA Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1903-1905


Beschrijving van 't Stort: park en de tuin

Omschrijving Het PARK en de TUIN van de buitenplaats 't Stort is aangelegd rond de verhoogd gelegen villa. Voor het huis wordt de aanleg gekenmerkt door een grote weide met boomgroepen, aan de achterzijde door een vijver en bos. Vanaf de Amersfoortseweg leidt een oprijlaan ter linker zijde in een kromming langs de weide naar het huis. In het weiland zijn boomgroepen en solitairen geplant, waaronder eiken, kastanjes en linden. De weg voert langs het koetshuis, dat links van de oprijlaan ligt, evenwijdig aan de spoorlijn. Voor en opzij van het huis is een rotstuin aangelegd met een waterval en een trappartij. De trap ligt in de as van de erker van de eetkamer aan de noordzijde. Naast de trap zijn rhodondendrons geplant. Voorts staan bij het huis een aantal coniferen. De beplanting bestaat uit diverse soorten loofbomen. Achter het huis ligt een langgerekte serpentinevijver, waarover een boomstambruggetje is geplaatst. Vanuit de erker aan de achterzijde van het huis loopt een zichtas tussen de boomgroepen rond de slingervijver in westelijke richting. Een pad leidt van achter het huis via het bruggetje naar een open ruimte, waar vroeger een tennisbaan met een tennishuisje lag. Een rechte laan loopt parallel aan rechterzijde van de serpentinevijver in westelijke richting door het bos. Ten noorden van het hoofdgebouw ligt de hondenkennel en een kippenren. De kippenren bestaat uit een aantal bakstenen pijlers met een bolvormige bekroning. In het midden van de ren is een restant een vijver te herkennen. Het hekwerk tussen de pijlers van de ren is verdwenen. Enkele erfafscheidingen zijn van belang. De muur aan de zijde van de Amersfoortseweg wordt afgesloten met een zaagtandlijst waarboven twee rijen gesinterde bakstenen zijn aangebracht. Aan De Hoogt staan stenen pijlers met hardstenen bekroningen en een houten hekwerk. Waardering De park- en tuinaanleg van 't Stort is van architectuurhistorische waarde vanwege de aanleg in late landschapsstijl; het is van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats en in relatie tot de objecten en de ernaast gelegen buitenplaats De Hoogt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508982
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize 't Stort
Huize 't Stort met schapen in de wei (2010)
Huize 't Stort met schapen in de wei (2010)
Locatie Amersfoortseweg 9, Maarn
Oorspr. functie Buitenplaats
Huidig gebruik Kantoor
Bouw gereed 1903
Verbouwing 1906, 1916, 1937
Bouwstijl Chaletstijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508980
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize 't Stort is een in 1903 gebouwde buitenplaats in Maarn.

Rond 1900 werden op de Utrechtse Heuvelrug vele buitenplaatsen gebouwd. Daniël David Stuten kocht in 1901 het stuk grond van Huize 't Stort van Lagerwey uit Woudenberg. Het huis werd direct aan de spoorlijn Amsterdam - Elten gebouwd.

In 1906 volgde een verbouwing naar het ontwerp van de architect B.C. Hamer en werd het huis verhuurd aan Willem Hendrik III de Beaufort, zoon van Willem Hendrik II de Beaufort, de eigenaar van het ernaast gelegen landgoed Henschoten. Zo werd in 1906 de linkervleugel aangebouwd. In 1916 kocht S.P. van Eeghen het huis voor zijn dochter, Ada Wilhelmina, de vrouw van W.H. III de Beaufort. Er werden een nieuwe keuken en bijkeuken met slaapkamers gebouwd. Er volgden nadien nog vele kleine verbouwingen. In 1937 vond de laatste grote verbouwing plaats, namelijk de aanbouw van een eetzaal aan de noordzijde door de architecten C. Bos en D. Jansen.

In 1975 kocht Reijseger Beheer het huis en koetshuis en nam het als kantoor en woning in gebruik. In 2005 ging het huis over naar de familie Van Beuningen en kreeg het na renovatie een functie als kantoor. Het pand is nu in gebruik door De Tussentijd.

De tuin van de villa kenmerkt zich door de schapenweide, grote vijver en het Zwitserse tuinontwerp. De tuin, villa, schuur annex hondenhok en het koetshuis zijn allemaal apart beschermd als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van 't Stort: park en de tuin in Maarn

't Stort: villa

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Ongeveer in het midden van het terrein, op ruime afstand van de Amersfoortseweg gelegen HOOFDHUIS op samengestelde plattegron..

't Stort: hondenkennel en houtopslagloods

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving De rechts naast het hoofdgebouw gelegen HONDENKENNEL annex HOUTOPSLAGLOODS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken ond..

't Stort: koetshuis

Amersfoortseweg 9
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het KOETSHUIS ligt aan de zuidoostzijde van het perceel, parallel aan de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Het is op een nagenoeg rec..

Huis te Maarn: park- en tuinaanleg

Maarnse Grindweg 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 De PARK- EN TUINAANLEG van het Huis te Maarn stamt uit 1906 en werd ontworpen door tuinarchitect P.H. Watte..

Garage annex dienstwoningen

De Hoogt 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Garage annex dienstwoningen, gebouwd ten behoeve van de buitenplaats De Hoogt. Het pand werd in 1917 opgetrokken in opdracht van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Stort: park en de tuin in Maarn