Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Stort: koetshuis in Maarn

Kasteel Buitenplaats

Amersfoortseweg 9
3951LA Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1903-1905


Beschrijving van 't Stort: koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS ligt aan de zuidoostzijde van het perceel, parallel aan de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Het is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een zadeldak met steekkappen aan de achterzijde. Het pand is boven een bakstenen plint witgepleisterd met een band boven de vensters en bakstenen ontlastingsbogen boven vensters en deuren. Het dak is bedekt met rode tuile du Nord pannen. De voorgevel (noord) bevat twee inrijdeuren en een aantal vensters. Boven de linker deur is de gevel hoger opgetrokken ten behoeve van een dakkapel met een dubbele hooideur onder een steekkap. De zij- en achtergevels bevatten diverse vensters en deuren. Rechts is in de topgevel een T-venster geplaatst. De topgevel is betimmerd met verticale houten delen. De overige vensters en deuren zijn van ondergeschikt belang. Aan de westgevel van het koetshuis is rond 1980 een uitbreiding gemaakt in dezelfde bouwstijl en met eenzelfde bouwvolume. Dit bouwdeel valt buiten de bescherming. Waardering Het koetshuis is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats, het is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl en het is van ensemblewaarde vanwege de combinatie met het hoofdgebouw en de tuin van de buitenplaats `t Stort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508981
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize 't Stort
Huize 't Stort met schapen in de wei (2010)
Huize 't Stort met schapen in de wei (2010)
Locatie Amersfoortseweg 9, Maarn
Oorspr. functie Buitenplaats
Huidig gebruik Kantoor
Bouw gereed 1903
Verbouwing 1906, 1916, 1937
Bouwstijl Chaletstijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508980
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize 't Stort is een in 1903 gebouwde buitenplaats in Maarn.

Rond 1900 werden op de Utrechtse Heuvelrug vele buitenplaatsen gebouwd. Daniël David Stuten kocht in 1901 het stuk grond van Huize 't Stort van Lagerwey uit Woudenberg. Het huis werd direct aan de spoorlijn Amsterdam - Elten gebouwd.

In 1906 volgde een verbouwing naar het ontwerp van de architect B.C. Hamer en werd het huis verhuurd aan Willem Hendrik III de Beaufort, zoon van Willem Hendrik II de Beaufort, de eigenaar van het ernaast gelegen landgoed Henschoten. Zo werd in 1906 de linkervleugel aangebouwd. In 1916 kocht S.P. van Eeghen het huis voor zijn dochter, Ada Wilhelmina, de vrouw van W.H. III de Beaufort. Er werden een nieuwe keuken en bijkeuken met slaapkamers gebouwd. Er volgden nadien nog vele kleine verbouwingen. In 1937 vond de laatste grote verbouwing plaats, namelijk de aanbouw van een eetzaal aan de noordzijde door de architecten C. Bos en D. Jansen.

In 1975 kocht Reijseger Beheer het huis en koetshuis en nam het als kantoor en woning in gebruik. In 2005 ging het huis over naar de familie Van Beuningen en kreeg het na renovatie een functie als kantoor. Het pand is nu in gebruik door De Tussentijd.

De tuin van de villa kenmerkt zich door de schapenweide, grote vijver en het Zwitserse tuinontwerp. De tuin, villa, schuur annex hondenhok en het koetshuis zijn allemaal apart beschermd als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van 't Stort: koetshuis in Maarn

't Stort: villa

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Ongeveer in het midden van het terrein, op ruime afstand van de Amersfoortseweg gelegen HOOFDHUIS op samengestelde plattegron..

't Stort: park en de tuin

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het PARK en de TUIN van de buitenplaats 't Stort is aangelegd rond de verhoogd gelegen villa. Voor het huis wordt de aanleg g..

't Stort: hondenkennel en houtopslagloods

Amersfoortseweg 7
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving De rechts naast het hoofdgebouw gelegen HONDENKENNEL annex HOUTOPSLAGLOODS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken ond..

Huis te Maarn: park- en tuinaanleg

Maarnse Grindweg 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 De PARK- EN TUINAANLEG van het Huis te Maarn stamt uit 1906 en werd ontworpen door tuinarchitect P.H. Watte..

Garage annex dienstwoningen

De Hoogt 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Garage annex dienstwoningen, gebouwd ten behoeve van de buitenplaats De Hoogt. Het pand werd in 1917 opgetrokken in opdracht van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Stort: koetshuis in Maarn

Foto's (4)