Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw van kazerne-complex (Westenberg Kazerne), vormgegeven in een zakelijke stijl in Schalkhaar

Militair Object

Spanjaardsdijk 47
7433PW Schalkhaar (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1939
Architect: A.G. Boost


Beschrijving van Poortgebouw van kazerne-complex (Westenberg Kazerne), vormgegeven in een zakelijke stijl

Inleiding POORTGEBOUW van KAZERNE-complex, vormgegeven in een zakelijke stijl. Omdat de overige gebouwen van het complex te veel gewijzigd zijn, komt alleen het poortgebouw voor bescherming in aanmerking. De kazerne is ontworpen door kapitein der Genie A. Boost die in de jaren dertig door het Ministerie van Oorlog werd benaderd voor het ontwerpen van zestien kazernecomplexen. Met de bouw van de Westerbergkazerne te Schalkhaar werd vlak voor de oorlog begonnen. De eerste steen werd op 29 maart 1939 gelegd door baron van Voorst tot Voorst, commissaris van de koningin te Overijssel. Ter herinnering hieraan is een inscriptie in natuursteen aangebracht in de doorrit van het poortgebouw. De Johan van der Kornputkazerne te Steenwijk is vrijwel identiek aan de Westenbergkazerne. De Westenbergkazerne was in de oorlog het opleidingsinstituut voor de NSB-politie, na de oorlog werd de Irene-brigade er gestationeerd. De kazerne is tegenwoordig in gebruik als opvangcentrum. Omschrijving U-vormig poortgebouw met een centrale ingangspoort in een hoog risalerend bouwdeel. Het pand heeft twee bouwlagen onder overstekende met grijze pannen gedekte schilddaken en is opgetrokken in rode machinale baksteen. De muuropeningen bevinden zich onder natuurstenen lateien. De vensters hebben stalen kozijnen met een roedenverdeling. De segmentboogvormige poort in de voorgevel (Z) heeft natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Aan weerszijden van de poort een halfronde, glazen wachterscabine aangebracht onder een plat koperen dakje met brede dakrand. Boven de poort een grote twintigruits vensterpartij met aan iedere zijde een smal, staand zesruits venster. Het bouwdeel rechts van de poort is voorzien van kleine zesruits vensters op de begane grond en grotere meerruits vensters op de verdieping. Het bouwdeel links van de poort heeft zowel op de begane grond als op de verdieping meerruits vensters. De achtergevel heeft vrijwel dezelfde opbouw als de voorgevel met het verschil dat de wachterscabines vervangen zijn door vensters. Het middenrisaliet is voorzien van een balkon met smeedijzeren balustrade en de beide bouwdelen aan weerszijden van de poort hebben op een derde van de lengte een risaliet. Hierin zijn smalle staande vensters geplaatst. De beide vleugels van het poortgebouw hebben verschillende wijzigingen ondergaan aan zowel deuren en vensters als aan het interieur. In de linkervleugel is een sportzaal ondergebracht. Beide vleugels zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Poortgebouw van kazerne van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van een van de vele in de jaren dertig gebouwde kazernes in het kader van de intensivering Nederlandse krijgsmacht; - als ontwerp van A. Boost in een kenmerkende zakelijke bouwstijl; - als beeldbepalend onderdeel van het kazernecomplex; - vanwege de uitwendige gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508977
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Poortgebouw van de Westenbergkazerne (rijksmonument 508977)

De Westenbergkazerne te Schalkhaar is genoemd naar generaal-majoor Westenberg (1764 - 1841) die als luitenant-kolonel mee vocht in de slag bij Quatre Bras en in 1815 onderscheiden werd met de Militaire Willems-Orde.

Deze zogenaamde 'grenskazerne' werd in dertiger jaren van de twintigste eeuw ontworpen door kapitein der genie A.G. Boost. De kazerne was nog niet gereed bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en werd door de Duitsers afgebouwd. Van 1941 tot 1944 was de kazerne in gebruik bij het Politie Opleidings Bataljon. Na de oorlog, van 1945 tot 1992, was de kazerne in gebruik bij de Koninklijke Landmacht. Vooral het 13e pantserinfanterie bataljon "Garde Fuseliers Prinses Irene" heeft lang van de kazerne gebruikgemaakt, namelijk van 1953 tot 1992.

Sinds 1992 is de Westenbergkazerne in gebruik als opvangcentrum voor asielzoekers.


Monumenten in de buurt van Poortgebouw van kazerne-complex (Westenberg Kazerne), vormgegeven in een zakelijke stijl in Schalkhaar

"Erve Klein Veldhuis": boerderij op L-vormige plattegrond. De korte vleugel met onderkelderde opkamer. Dak met riet gedekt. Vensters voorzien van roed ..

Veldhuizerdijk 1
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Boerderij op L-vormige plattegrond. De korte vleugel met onderkelderde opkamer. Dak met riet gedekt. Vensters voorzien van roedenverdeling m..

bijschuur "Erve Klein Veldhuis"

Veldhuizerdijk 1
Diepenveen (Gemeente Deventer)
19e-eeuwse (1841) BIJSCHUUR, behorende tot het erve Klein Veldhuis. Sober gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit donkerrode bak..

St. Jozef-ziekenhuis

Van Oldenielstraat 12
Deventer
Inleiding Het rooms-katholieke SINT JOZEFZIEKENHUIS met OMMUURD VOORTERREIN (thans in gebruik als ondermeer gezondheidscentrum en bloedbank..

Huis De Achterhoek: hoofdgebouw in een neo-classicistische bouwstijl

Colmschaterstraatweg 9
Colmschate (Gemeente Deventer)
Het HOOFDGEBOUW (Huis De Achterhoek) in een neo-classicistische bouwstijl dateert vermoedelijk in oorsprong uit de 18de eeuw (ca. 1870). Een..

tuin De Achterhoek: historische tuin- en parkaanleg

Colmschaterstraatweg 9
Colmschate (Gemeente Deventer)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de buitenplaats De Achterhoek kent een eenvoudige, landschappelijke aanleg die vermoedelijk omstreeks..

Kaart & Routeplanner