Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize "Groenendaal" in Diepenveen

Woonhuis

Boxbergerweg 72
7431PP Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1909
Architect: Th. Rueter

(1 recensie)

Beschrijving van Huize "Groenendaal"

Inleiding Huize "Groenendaal" werd in 1909 in opdracht van Jonkheer van Coevorden naar ontwerp van Th.Rueter als WOONHUIS gebouwd. Het in Cottage-stijl vormgegeven huis was oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Het Overvelde. De tuin van het pand heeft een houten entreehek met gemetselde hekpeilers uit de bouwperiode. Omschrijving Rechthoekig pand over één bouwlaag opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met riet gedekt wolfdak. Op de nok staan symmetrisch twee vierkante schoorstenen onder zinken tentdakjes. Rondom het pand is onder de dakaanzet een fries van gele verblendsteen aangebracht. Links van het pand is een houten schuurtje aangebouwd onder een rietgedekt zadeldak. Voorgevel (W) met een hoger opgetrokken middenrisaliet onder zadeldak. Hierin is de entree geplaatst met een gesneden kalf en een met gietijzeren traceringen gedecoreerd bovenlicht. Aan weerszijden van dit bovenlicht zijn twee soortgelijke vensters geplaatst. Op de verdieping een twintigruits venster geflankeerd door twee smalle staande tienruits vensters. Tussen de beide bouwlagen en boven de vensters op de verdieping is een fries van siermetselwerk in gele verblendsteen aangebracht, in de nok een gemetseld rozet van gele verblensteen. In de beide geveldelen is links en rechts van het risaliet een twintigruits kruisvenster met luiken geplaatst. Linker zijgevel (N) met een meerruits venster voorzien van luiken. Het houten schuurtje dat aan deze zijde is aangebouwd heeft een terugliggende entree onder segmentboog met aan weerszijden een klein vierruits venster. De achtergevel (O) heeft eveneens een hoger opgetrokken middenrisaliet waarin op de begane grond een twintigruits kruisvenster en op de verdieping een zestienruits tweelichts venster geplaatst is, beide met luiken en roedenverdeling. In de geveltop een gemetseld rozet van gele verblendsteen. Links van de risaliet een dubbele terrasdeur met roedenverdeling en luiken onder bovenlichten met roedenverdeling, rechts een twintigruits kruisvenster met luiken. In de rechter zijgevel (Z) op de begane grond twee twintigruits kruisvensters met luiken, op de verdieping een zestienruits tweelichts venster met luiken. Interieur In het interieur bevinden zich diverse tegeltableau's, de indeling en detailleringen zijn nog oorspronkelijk. Waardering Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de vormgeving in Cottage-stijl; - als ontwerp van Th. Rueter, waarvan vooral in het Gooi veel villa's gebouwd zijn; - vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508976
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Huize "Groenendaal"
3
Recensie door: ()
De familienaam is niet "van Coevorden", maar "van Coeverden". Zie vergelijkbare tekst en grafstenen bij "Overvelde".
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize "Groenendaal" in Diepenveen

Huize Zorgvliet: brug

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG. Ter hoogte van het hoofdgebouw worden de beide oevers van de vijver met elkaar verbonden middels een small..

Huize Zorgvliet: sokkel met zonnewijzer

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 3: SOKKEL met ZONNEWIJZER. Het middelpunt van de ronde oprit voor het huis wordt gemarkeerd door een rond grasperk ..

Huize Zorgvliet: hoofdgebouw

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zorgvliet). Huis Zorgvliet stamt in zijn huidige gedaante uit de jaren '70 of '80 van de 19de eeuw...

Huize Zorgvliet: historische tuin- en parkaanleg

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het langgerekte perceel van de buitenplaats strekt zich uit tussen de Boxberger..

Landhuis Het Overvelde

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Overvelde). Het wit gepleisterde, blokvormige hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en bestaat uit..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)