Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Okkenbroek

Kerkelijk Gebouw

Oerdijk 226
7435PL Okkenbroek (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1904
Architect: H. van Harte


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Inleiding Nederlands Hervormde KERK in 1904 gebouwd in Neo-Renaissance stijl. De kerk is gelegen in de kern van het dorp Okkenbroek. De gelden voor de bouw van deze kerk werden bijeengebracht door Adam IJssel de Schepper en zijn echtgenote. Zowel het orgel (niet beschermenswaardig) als de preekstoel werden in 1938 geplaatst en zijn afkomstig uit Oldenzaal. Omschrijving Hallenkerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een zadeldak met grijze Hollandse pannen. Centraal in de voorgevel geplaatste vierkante toren met achtkantige opbouw, spits en lantaarn, bekroond met een windwijzer. De toren is voorzien van acht galmgaten en vier wijzerplaten. De gevels zijn horizontaal geleed door een grijze, gestucte plint, een doorlopende waterlijst onder de vensters en een grijze gestucte band tussen de vensters ter hoogte van de aanzet van de boog. Onder de goten bevindt zich een uitgemetselde rand met muizentand. De voorgevel (NW) waarin de toren risaleert heeft in de toren de entree onder een rondboogvormig bovenlicht met tracering. Boven en aan weerszijden van de entree is een rondboogvormig venster met tracering geplaatst. De linker zijgevel (NO) heeft een hogere, iets risalerende middentravee onder zadeldak. De topgevel van deze travee heeft een tuit en opgemetselde schouderstukken. In deze gevel zijn drie rondboogvormige vensters met traceringen geplaatst. De rechter zijgevel is vrijwel identiek aan de linker, maar ter plaatse van het achterste raam sluit hier de aanbouw aan waardoor dit raam tot op de aanzet van de boog is ingekort. In de achtergevel zijn twee halfronde vensters geplaatst en in de geveltop een ronde blindnis. In het interieur is aan weerszijden van de toren een houten balkon met houten balustrade geplaatst, daartussen tegen de toren het (niet beschermde) orgel, daaronder een houten wand met panelen. Het plafond bestaat uit een houten korfboogvormig gewelf met trekstangen. De kooflijst wordt door korbelen gedragen. Het bankenplan is geschilderd en stamt uit de bouwperiode. Aan weerszijden van de preekstoel zijn eiken banken met deurtjes en lambrizering. Waardering Kerk van algemeen cultuur- architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als geloofsuiting van de Nederlands Hervormde gemeenschap; - vanwege de Neo-Renaissance bouwstijl; - vanwege de beeldbepalende situering; - vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508974
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Okkenbroek

De Grote Brander, boerderij met karnhuis, boerenbedrijf tot 2001

Oerdijk 192
Okkenbroek (Gemeente Deventer)
"De Grote Brander". Boerderij met dwars woonhuis onder rieten schilddak en stal onder rieten wolfdak. Het woonhuis heeft een twaalfruits sch..

Boerderij onder fors rieten schilddak

Pasmansweg 3
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Boerderij uit de 18e eeuw onder fors rieten schilddak. Het interieur is in 1992 grotendeels gemoderniseerd. In de stal is een viertal gebint..

De Hegeman

Dijkerhoekseweg 22
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Windkorenmolen Dijkerhoek, achtkantige bovenkruier met lage stelling; stenen onderstuk, houten tussenstuk, kap met riet gedekt, stroomlijnwi..

Hallehuisboerderij "Nieuw Nulen"

Holterweg 50
Heeten (Gemeente Raalte)
Inleiding HALLEHUISBOERDERIJ 'Nieuw Nulen' gebouwd in 1936. Ten westen van de boerderij is een SCHUUR aangebouwd die door een tussenlid met..

Boerderij met schuur opgetrokken in rode machinale baksteen

Spekschateweg 2
Heeten (Gemeente Raalte)
Omschrijving BOERDERIJ met SCHUUR opgetrokken in rode machinale baksteen. Een deel van de voorgevel, de linker zijgevels (Z) (de schuur is ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Okkenbroek

Foto's (1)