Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Naai- en breischool in Diepenveen

Gebouw

Dorpsstraat 43
7431CH Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1873
Architect: H. van Harten


Beschrijving van Naai- en breischool

Inleiding Naai- en breiSCHOOL in 1873 gebouwd met koninklijke goedkeuring, op initiatief van ingezetenen van Diepenveen vanuit de toneelvereniging 'Tot Nut en Genoegen'. Het éénklassige dorpsschooltje met woonruimte voor de docente is gebouwd aan de rand van de toenmalige dorpskern, naast de brug over de Soestwetering. In het pand is nu een studio gevestigd. Omschrijving Schooltje opgetrokken in baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt schilddak met een eenvoudige bakgoot. De gestucte entreepartij (O) risaleert, is hoger opgetrokken en heeft een aangekapt zadeldak met windveren. De entree bestaat uit twee gekoppelde deuren elk met getoogd bovenlicht onder gestucte profiellijst. In de geveltop een getoogd raam onder profiellijst en aan weerszijden van de risaliet dubbele, getoogde zesruitsvensters onder een gestucte profiellijst en onder de dakrand een gestucte lijst met eenvoudig boogfries. In elk van de zijgevels twee rechtgesloten zesruits vensters. In de achtergevel een deur en een raam, rechts daarvan de oorspronkelijke, uitgebouwde w.c. later vergroot tot berging. Hierbij is een oorspronkelijk venster in de achtergevel dichtgemetseld. Ook de houten aanbouw tegen de achtergevel is van later datum. Deze aanbouw staat tegen een oorspronkelijk dicht gevelvlak. InterieurHet interieur is sober, maar gaaf qua indeling en detailleringen. De dubbele entreedeuren geven toegang tot een hal met links het klaslokaal en rechts een woonkamer met eenvoudig schouwtje en een slaapkamer daarachter. Achter de hal liggen de trap naar zolder en de keuken. De keuken en de uitgebouwde w.c. zijn mogelijk van oudere datum dan de rest van het gebouw. Waardering Dorpsschooltje van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie, en het feit dat notabelen in een dorpsgemeenschap zich inzetten voor onderwijs aan meisjes - sobere maar opvallende vormgeving van de voorgevel - de gaafheid van in- en exterieur - de huidige zeldzaamheid van een dergelijk schooltype - de beeldbepalende situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508973
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Naai- en breischool in Diepenveen

Complex van drie woningen, witgepleisterd. Linkergedeelte onder zadeldak, middengedeelte en rechtervleugel schilddak

Kerkstraat 2
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Complex van drie woningen, witgepleisterd. Linkergedeelte onder zadeldak, middengedeelte en rechtervleugel schilddak. Middengedeelte waarsch..

'De Brouwerij', gepleisterde woning onder schilddak, genoemd naar de aldaar wonende fam. Brouwer. In de vroege 19e eeuw bekend als herberg 'de Vrolijk ..

Dorpsstraat 44
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Gepleisterde woning onder schilddak. Vermoedelijk 18e eeuw met toevoeging uit 1855.

Gietijzeren pomp

Kerkstraat/Kerkplein
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Inleiding Gietijzeren POMP, omstreeks 1875 vervaardigd door de firma Nering Bögel te Deventer, één van de oudste ijzergieterijen in Nede..

Nederlands Hervormde Kerk voormalige kloosterkerk

Kerkplein 4
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Ned. Herv. Kerk. Overblijfsel van het begin XV gestichte vrouwenklooster van Diepenveen; werd in 1659 bestemd tot kerk voor de Hervormde Gem..

"Regen": boerderij op T-vormige plattegrond onder met pannen gedekt schilddak op het voorhuis. 12-delige vensters met luiken

Sallandsweg 18
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Boerderij op T-vormige plattegrond onder met pannen gedekt schilddak op het voorhuis. 12-delige vensters met luiken.

Kaart & Routeplanner

Route naar Naai- en breischool in Diepenveen

Foto's (1)